Naslovna » BG servis » Ugovor za „Beograd na vodi“ na sajtu Vlade Srbije
Beograd na vodi - Siniša Mali

Ugovor za „Beograd na vodi“ na sajtu Vlade Srbije

Na sajtu Vlade Republike Srbije objavljen je ugovor o izgradnji kompleksa „Beograd na vodi“, a najavljeno je da će kamen temeljac za prve dve kule biti postavljen 27. septembra.

– Na današnji dan uradili smo istorijski poduhvat time što smo završili raščišćavanje terena na delu Savskog amfiteatra na kome će krenuti izgradnja prve faze projekta „Beograd na vodi“. Na današnji dan uklonili smo i srušili 237 objekata, uklonili 54 plovila, raselili 97 porodica i uklonili 15 kilometara pruge. Takođe, sva potrebna dokumentacija, svi projekti, predati su Ministarstvu građevine tako da tokom ove nedelje očekujemo izdavanje građevinske dozvole kako bi počeli sa prvim građevinskim radovima. Polaganje kamena temeljca za izgradnju prve dve kule čime će se i simbolično označiti početak izgradnje „Beograda na vodi“ desiće se 27 septembra. Takođe, sve obaveze koje su ugovorom preuzele i srpska i arapska strana su ispunjene i ugovor je postao pravosnažan i objavljen je u celosti na sajtu Vlade Republike Srbije – istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je saopštio osnovne elemente ugovora, koji su javnosti bili prezentovani onda kada je ugovor bio potpisan.

– Vlada Republike Srbije je vlasnik 32 odsto preduzeća „Beograd na vodi“ d.o.o, preostali udeo u vlasništvu ima arapski investitor. Obaveza naše strane je da očistimo oko 100 hektara Savskog amfiteatra, na kome će biti izgrađeno oko dva miliona kvadrata stambenog, poslovnog i komercijalnog prostora i završimo proces eksproprijacije, dok je na arapskoj strani u potpunosti obaveza finansiranje i završetak ovog projekta. Minimum 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, a ceo projekat u roku od 30 godina. Pri tome, zemljište se ne prodaje već daje u zakup na 99 godina, i ukoliko investitor ne izgradi objekte u tom roku to zemljište ostaje u vlasništvu države i moći ćemo da ga ponudimo drugim investitora, čime smo u potpunosti zaštitili naše interese u ovom projektu – rekao je Siniša Mali.

»»» Preuzmite ugovor OVDE.

Govoreći o fazama raščišćavanja zemljišta, Siniša Mali je podsetio da prva faza traje do polovine 2016. godine, druga do polovine 2017. godine, i treća do 31. decembra 2019. godine.

– Do tog trenutka očekujemo da ćemo završiti izgradnju „Prokopa“ u potpunosti i da ćemo izmestiti postojeću železničku stanicu na novu lokaciju čime ćemo osloboditi ceo Savski amfiteatar za poslednju, treću fazu projekta „Beograd na vodi“. Od svojih obaveza, arapski investitor mora obezbediti finansiranje celog projekta, odnosno 150 miliona evra u kapitalu, 150 miliona evra kao pozajmica osnivača i još 140 miliona evra kao kredit Vladi Republike Srbije – istakao je gradonačelnik.

Novi hoteli, novi poslovi…

Istovremeno, Mali je najavio i dolazak nekih od velikih svetskih lanaca hotela u okviru izgradnje i razvoja „Beograda na vodi“.

– Već nekoliko meseci pregovaramo sa jednim brojem hotelskih lanaca da u Beogradu otvore nove hotele i želim da obavestim Beograđane da ćemo tokom ove nedelje biti potpisan prvi ugovor sa renomiranim lancem hotela koji će u okviru „Beograda na vodi“ otvoriti prvi „pet plus zvezdica“ hotel, a u narednih nekoliko meseci očekujemo završetak pregovora sa još jednim lancem hotela za još jedan takav hotel koji će takođe biti u budućoj Kuli Beograd. To će biti prvi put da imamo hotele sa „pet plus zvezdica“ i oba će biti u okviru „Beograda na vodi“ i uticati na atraktivnost našeg grada.

Sve to je veliki uspeh za građane Srbije jer se radi o najvećem investicionaom projektu u ovom delu Evrope, naglasio je Mali.

On je dodao da prioritet za izgradnju imaju domaće, srpske firme.

– Da to nije nije samo prazno slovo na papiru dovoljno govori i da je rekonstrukciju zgrade Beogradske zadruge radilo 12 srpskih firmi. Rekonstrukciju Hercegovačke ulice i Savske promenade radi konzorcijum srpskih firmi, a izgradnju prve dve kule radiće takođe srpske firme, pored takođe naših firmi koje se bave arhitekturom i dizajnom. To su nova radna mesta, rad domaće industrije i ispunjenje datih obećanja – kazao je Siniša Mali.

Naglasivši dobru saradnju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, gradonačelnik je najavio da će upravo premijer Vučić i Muhamed Alabar postaviti kamen temeljac za prve dve zgrade u okviru ovog projekta. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.