Naslovna » Izlasci » Festivali » 11. Slobodna zona: Olja Bećković otvara festival
Slobodna zona: The Residents - Teorija opskurnosti
The Residents - Teorija opskurnosti

11. Slobodna zona: Olja Bećković otvara festival

Jedanaesti festival Slobodna zona biće svečano otvoren 5. novembra od 20.00 u Sava centru projekcijom filma „Ejmi“.

Pre filma reditelja Asifa Kapadije o Ejmi Vajnhaus kakvu je malo ko znao, festival će otvoriti Olja Bećković.

Ove godine se na programu Slobodne zone nalazi 25 angažovanih dokumentarnih i igranih filmova, koji su dobijali nagrade na najprestižnijim svetskim festivalima.

Jedan od miljenika publike i kritike svakako je dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, igrano-dokumentarni film „Taxi“ Džafara Panahija.

Tu je i veliki festivalski hit, film „Ovnovi“ islandskog reditelja Grimura Hakonarsona. Duhovita priča o dva brata koja ne govore među sobom već četrdeset godina. Oba su pasionirani i ponosni uzgajivači ovaca. Da li će epidemija koja napada i njihove ovce uspeti da ih pomiri?

Programske linije

Gošća selektorka Slobodne Zone, novinarka i glumica Olja Bećković, odlučila je da publici predstavi tri filma. Pomenuti film „Taxi“, kao i film „Kako prići slonu?“ uzbudljivu filmsku priču o slobodnoj školi u Litl Folsu gde učenici sami kreiraju nastavni program. Olja će uređivati i voditi treće veče „Noćnih razgovora“, u nedelju 8. novembra posvećeno sjajnom dokumentarnom filmu „Glumica“ Roberta Grina.

Njoj će se u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda pridružiti glumice Jelena Đokić, Dara Džokić, Branka Šelić i Milica Mihajlović, koje će zajedno pokušati da odgovore na pitanja da li je biti glumica samo profesija, šta je glumica bez uloge i na koje „uloge“ i uloge se ne pristaje?

U okviru Ženske programske linije publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu će izmedju ostalog imati priliku da vidi film „Mustang“, Gamze Egruven i muzički dokumentarni film „Ples sa Marijom“, Ivana Gergoleta.

Festivalsku publiku posle projekcija filmova od 21.00 u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda i ove godine ponovo očekuju „Noćni razgovori“, čiji je urednik, kao i prethodnih godina, Ivan Milenković. Uvod u prvo veče čini debitantski film mladog holandskog autora Morgana Knibea „Oni osećaju da vatra gori“.

Slobodna zona - Ovnovi
Ovnovi

Eksperimenti

Festival svečano zatvara film „Yallah! Underground“, koji nam predstavlja najuticajnijie i najprogresivnije muzičare aktiviste i umetnika arapske andergraund scene. Uz filmove „The Residents – Teorija opskurnosti“ i „Ejmi“ predstavlja deo segmenta programa posvećenog vezi između muzike, aktivizma i dokumentarnog filma.

Već drugu godinu zaredom tu je i selekcija „Cross-Media“, u kojoj nam selektorka Biljana Tutorov predstavlja program sačinjen od interaktivnih dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative. To je izbor iz najnovije svetske produkcije interaktivnih dokumentaraca – od kojih je većina višestruko nagrađivana u cross-media kategoriji na filmskim festivalima kao što su IDFA, SXSW, Tribeka.

***

Karte za otvaranje mogu da se kupe na blagajni Sava centra i na prodajnim mestima Eventima po ceni od 500 RSD.

Karte za projekcije u Dvorani KCB i Domu omladine u prodaji su po ceni od 300 RSD. Za projekcije u Kinoteci, karte će se kupovati na dan projekcije po ceni od 300 RSD. (danubeogradu.rs)

Slobodna zona 2015 – program

11. Slobodna zona - program 11. Slobodna zona - program