Naslovna » Izlasci » Izložbe » 18. Bijenale keramike Beograd od 20. oktobra
18. Bijenale keramike Beograd: Rad Velimira Vukićevića
Rad Velimira Vukićevića

18. Bijenale keramike Beograd od 20. oktobra

Od 20. oktobra (19.00) do 27. novembra u Galeriji RTS biće otvoreno 18. Bijenale keramike Beograd.

Šest decenija Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS ) uspešno organizuje kolektivne, sekcijske i samostalne izložbe u svojim galerijama, drugim alternativnim izložbenim prostorima ili afirmisanim galerijama u Beogradu i širom Srbije.

Pored Majskog salona, Zlatnog pera, Zlatnog osmeha, Bijenala tapiserije, najznačajnija izložba koju organizuje Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS je Bijenale keramike Beograd.

Na postavkama ove izložbe izlagale su sve generacije umetnika, različitih autorskih rukopisa, koji su neretko sa nekom prijatnom zebnjom očekivali sud stručne javnosti i kolega, a publika je bila svedok najinteresantnijih otkrića i smelog eksperimentisanja iz oblasti keramike.

Svih ovih godina traje kreativna igra naših umetnika sa formama, bojama, glazurama, materijalima, gravitacijom, balansom, statikom…

Za izlaganje na 18. Bijenalu keramike je vladalo veliko interesovanje. Domaćin ovogodišnje izložbe, kao i predhodna dva puta je Radio televizija Srbije i svoja vrata je otvorila za izlaganje raznorodnih radova (keramoskulpture, panoi, figure, podne, zidne i prostorne instalacije…) trideset tri umetnika.

18. Bijenale keramike Beograd - Rad Biljane Rakić
Rad Biljane Rakić

Jedna kompaktna i homogena celina

Iako su obrađivali različite teme i slali različite poruke svojim delima, kada se gledaju zajedno svi eksponati čine jednu kompaktnu i homogenu celinu.

Bijenale keramike Beograd 2015 je oda prirodi, cveću, ugroženim vrstama, biljnom i životinjskom svetu, čuvarima šume… Umetnici su se bavili i čovekom, njegovima odnosima sa drugim ljudima, sučeljavanjima sa samim sobom i celim svetom, njegovim mestom u vremenu i prostoru.

Zidne instalacije,keramičke slike i panoi (dekorativni ili sa snažnim porukama koje emituju) zauzimaju posebno mesto na ovoj postavci. A groteska, karikatura, izobličeni likovi, fantastična bića iz mašte i bajki su tu da publiku razvesele, uplaše ili unesu neku zebnju u misli.

Stari, napušteni brodovi i zanatske radnje svedoci su prošlosti i duha nekih starih, iščezlih vremena, a predstavljen je i crno-beli i pozitiv(ni)-negativ(ni) svet.

18. Bijenale keramike Beograd: Ivana Brkić - Aurum
Ivana Brkić – Aurum

Originalna, smela rešenja

Stvarajući umetnička dela, umetnici su se često vrlo kreativno i maštovito igrali kombinujući keramiku sa drugim materijalima, dajući joj neku drugu ulogu.

Bilo da se radi o snažnim, robusnim formama i rustičnoj obradi, o savršeno tehnički izvedenoj tananoj skulpturi od porcelana ili o veštom spoju moćnih vertikalnih oblika sa ekspresivnim koloritom, pred nama stoje originalna, smela i impresivna rešenja.

Pored izuzetno kvalitetne postavke, publika stručna i ljubitelji keramike) će imati jedinstvenu priliku da učestvuju u kreativnim radionicama i interesantnim predavanjima naših umetnika (Katica Pavelka Vukajlović, Ana Stipsić, Sanja Sremac, Lana Rakanović, Lana Tikveša i Miloslav Pavelka) osmišljenim specijalno za ovu priliku.

U prilog tome koliko je Bijenale keramike iz godine u godinu svežija, inventivnija i hrabrija u izrazu govori njen kontinuitet i dugovečnost od
skoro četiri decenije kojom se malo koja izložba može pohvaliti. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.