Naslovna » BG špijun » 18. Pančevački jazz festival: Sve boje džeza
Pančevački jazz festival - The Bad Plus
The Bad Plus

18. Pančevački jazz festival: Sve boje džeza

U Kulturnom centru Pančeva, od 5. do 8. novembra, biće održan 18. Pančevački jazz festival, sastavljen od osam koncerata, jam session večeri i specijalnih pratećih programa.

Moto manifestacije je „Sve boje džeza“

– Već osamnaest godina KC Pančevo istrajava u jednom poslu – organizovanju koncerata i festivala koji neguju vrhunsku muziku, kakav je džez. U to ime i repertoar ovogodišnjeg festivala predstavlja prvoklasan izbor umetnika i stvaralaca, od kojih većina dolazi preko okeana, iz kolevke džeza – Sjedinjenih Američkih Država. Program je sastavljen za publiku koja razume i ceni džez, ali i za veliki broj džez muzičara koji potiču iz Pančeva, i koji su svetski priznati. Blizina Beograda je za KC Pančeva podsticaj da koncipira programe boreći se za autohtonost kulture, uz želju da budemo osobeni na svoj način – rekao je direktor KC Pančevo Nemanja Rotar.

U ime Ambasade SAD, koja je podržala ovo izdanje festivala, ataše za kulturu Erika Kin (Erica Kuenne) rekla je da je ovo „sjajan vid promocije američke kulture“. „Muzika ima univerzalan jezik koji svi razumeju, jer prenosi emocije, a džez muzika, kao muzika improvizacije pre svih zove na učešće – svakim izvođenjem stvara se novo umetničko delo“, istakla je Kin.

Passion

Program ovog osamnaestog izdanja je predstavio umetnički direktor festivala Vojislav Pantić, dugogodišnji novinar, kritičar, autor i znalac u džez svetu. Ovaj festival karakteriše verna publika, u sali koja je rasprodata nedeljama unapred, a ove godine očekuje se i dolazak publike iz regiona, kao i prisustvo inostranih džez kritičara.

Pre svih tu je Kurt Eling, koji nastupa na svečanom otvaranju festivala, u četvrtak, 5. novembra od 22.00. Velika zvezda američke scene, vodeći svetski džez vokalista u poslednje dve decenije, počasni građanin Čikaga dobitnik je najprestižnijih nagrada u svetu džeza, od Gremija za najbolji vokalni džez album (uz još 11 nominacija za istu nagradu!), do višestrukih uzastupnih titula najboljeg pevača u godišnjim izborima kritičara i publike renomiranih magazina Daunbit i Džez tajms.

Izuzetnih tehničkih mogućnosti i sa rasponom glasa od četiri oktave, ali i sposoban da unese emocionalni angažman u interpretaciju, Eling je primer modernog pevača koji uspešno vlada raznim stilovima džeza i dopire do srca najšire publike. U Pančevu će predstaviti aktuelni album „Passion World“ (Svet strasti), kompilaciju emocija i ljubavnih strasti koje je istraživao na svojim brojnim putovanjima i povezao u ovaj album obojen stihovima posvećenim ljubavi.

Uvertiru u ovaj koncert čini nastup novosadskog sastava Majamisty TriO (20.30). Predvođen klasično obrazovanom pijanistkinjom Majom Alvanović, ovaj bend je doneo novi autorski pristup na domaćoj džez sceni, inspirisan kako senzibilitetom legendarnih pijanista poput Bila Evansa ili Lenija Tristana, tako i modernom, elegičnom skandinavskom produkcijom. Na ovom festivalu predstavlja album „Love“ (Ljubav), koji su zapazili i strani mediji i koji je bio na listi allaboutjazz.com.

Pančevački jazz festival - Majamisty TriO
Majamisty TriO

Get The Blessing

Drugo festivalsko veče, posvećeno savremenim džez tendencijama, 6. novembra od 20.30, otvara američki klavirski trio The Bad Plus, drugoplasirani džez sastav na svetu na prošlogodišnjim listama kritičara Daunbita (iza kvarteta Vejna Šortera).

Stekavši pažnju javnosti zahvaljujući atraktivnim obradama velikih hitova Nirvane, Blondie, ili The Black Sabbath početkom 2000-ih, kasnije su dostigli izuzetan renome i autorskim radom na razmeđi modernog post-bapa, klasičarske elegancije i pop-rok senzibiliteta. Potom će koncert održati britanski sastav Get The Blessing, koji predvode Džim Bar i Klajv Dimer, ritam sekcija kultne trip-hop grupe Portishead. Kvartet iz Bristola još više je oslonjen na rokerske temelje, sa kojih polaze u razmahane, poletne i pitke džez improvizacije. Na Pančevačkom džez festivalu promovišu upravo objavljeni peti album „Astronautilus“.

U subotu, 7. novembra u Foajeu Kulturnog centra, nastupa kvartet saksofoniste Maksa Kočetova, prvog altiste u Big bendu RTS, i jednog od najistaknutijih muzičara na domaćoj džez sceni, koji predstavlja svoj autorski album „13:30“. Te večeri pred festivalsku publiku će izaći i polaznici Džez odseka Muzičke škole „Stanković“, a predviđen je i duži džem sešn.

Posveta Džonu Koltrejnu

Poslednje večeri, u nedelju 8. novembra od 20.30, nastupaju legendarni džez muzičari sa višedecenijskim stažom i renomeom među ljubiteljima džeza. Saksofonista Geri Barc, muzičar koji je još davne 1971. gostovao u Srbiji u bendu legendarnog Majlsa Dejvisa, obeležio je svoj muzički put upravo radom u revolucionarnim džez-fank postavama čuvenog trubača.

Četiri i po decenije kasnije, nastupa sa programom u posvetu još jednoj veličanstvenoj legendi džeza – saksofonisti Džonu Koltrejnu. U nastavku večeri, pančevačkoj publici predstaviće se pioniri fuzije džeza i svetske muzike sa raznih meridijana, američka grupa Oregon.

Legendarni sastav, koji i dalje predvode multiinstrumentalisti Ralf Tauner i Pol Mekendles, vraća se na naše prostore posle 26 godina – osamdesetih godina prošlog veka održali su nezaboravne koncerte na džez festivalima u Novom Sadu i Beogradu, a termin world music su uveli dve decenije pre nego što je ušao u upotrebu. Oni su retki muzičari koji u tražili da se u ugovoru navede da njihov koncert nema ograničenja u trajanju.

Prateći program

Prateći program festivala počinje već 20. oktobra od 19.00 kada na Sceni KC Pančeva nastupa eklektični italijanski vokalno-instrumentalni duo Musica Nuda sa energičnom Petrom Magoni koji tumače svetske hitove jezikom avangardnog džeza, dok će od 3. do 11. novembra u Foajeu Kulturnog centra biti postavljena izložba fotografija „Jazz Legends“, renomiranog britanskog fotografa Tima Dikesona.

Kao i ranijih godina, neizostavan deo programa čine džem sešni domaćih muzičara, kojima će se, u skladu sa raspoloženjem, pridruživati i inostrani gosti, po završetku koncertnog programa.

Cena pojedinačnih ulaznica za tri koncertne večeri je 500 RSD, a komplet karata je 1.200 RSD, dok je za nastupe dua Musica Nuda i Kvartet Maksa Kočetova ulaz slobodan. (danubeogradu.rs)

Get The Blessing
Get The Blessing