Naslovna » Izlasci » Izložbe » 50. dečji oktobarski salon
50. dečji oktobarski salon

50. dečji oktobarski salon

Ove godine manifestacija Muzeja primenjene umetnosti, Dečji oktobarski salon, obeležava veliki jubilej, pet decenija postojanja.

Ova stalna godišnja izložba predstavlja poseban vid rada sa mladima i po mnogo čemu je jedinstvena u našoj sredini. U vreme osnivanja kao pionirski poduhvat saradnje Muzeja i likovnih pedagoga u školama započet je projekat koji je imao višestruke ciljeve.

Težnja je bila da se poljem primenjene umetnosti obogati likovna pedagogija i da nastavni sadržaji dobiju raznosvrsnost i kvalitet. Namera Muzeja bila je da s likovnim pedagozima i učenicima ostvari kontinuiranu saradnju, kako bi poznavanje i praktikovanje primenjene umetnosti obogatilo forme rada koje su bile predviđene nastavnim planom i programom.

Pokretanjem jedne stalne izložbene muzejske manifestacije Muzej je nastojao da kod dece i mladih kroz likovni rad i poimanje likovnih vrednosti, razvija dečje stvaralačke sposobnosti.

Zahvaljujući stalnoj vezi sa muzejskim stručnjacima i eminentnim umetnicima i pedagozima iz oblasti primenjene umetnosti uspostavljene su vrednosti kojima se težilo u radu sa najmlađom populacijom.

Saradnja s likovnim pedagozima, vaspitačima, primenjenim umetnicima i profesorima Fakulteta primenjenih umetnosti omogućila je prodor savremenih iskustava, njihovo prihvatanje i proveravanje u školskoj praksi.

Visok standard u edukaciji umetnosti, uz poštovanje ličnosti deteta, obuhvatio je veliki broj generacija i omogućio izvanredno iskustvo u prvom susretu dece sa umetnošću i stvaralaštvom.

Dečji oktobarski salon 2015 održava se od 1. do 24. oktobra. (danubeogradu.rs)

50. dečji oktobarski salon

Umeće stvaranja – osvrt

Ovogodišnji salon ima opštu temu čiji je naziv „Umeće stvaranja“ i posvećen je upravo onom istom osnovnom zadatku koji dečji oktobarski salon iz godine u godinu nastoji da ispuni, a to je kako deci približiti umetnost stvaranja, a stručnoj i opštoj populaciji fenomenologiju dečjeg izraza i pristupa umetnosti.

Umeće stvaranja je ono što je spajalo generacije učesnika sa institucijom Muzeja primenjene umetnosti, zbog čega smo rešili da jubilarni pedeseti Salon posvetimo upravo ovoj temi.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je više od tri hiljade radova iz različitih ustanova, škola, vrtića i privatnih ateljea za rad sa decom uzrasta od pet do 15 godina, sa teritorije Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Među učesnicima ima onih koji se ponovo pojavljuju na Salonu, ali ima i novih koji prvi put izlažu, što predstavlja veliko zadovoljstvo kako za njih same, tako i za organizatore izložbe. Zbog velikog broja učesnika selekciona komisija izabrala je da se na izložbi nađe 370 radova. Učestvuje 107 ustanova.

Različiti u svojim dimenzijama i oblicima, radovi su napravljeni u raznovrsnim tehnikama i medijima poput: crteža, ilustracije, kolaža, grafike, fotografije, keramike, kao i kombinacijom više tehnika. Koristeći se različitim inspiracijama da bi dočarali umeće stvaranja naši učesnici su u svojim radovima predstavili: svoje ljubimce, prijatelje, porodicu, prirodu, predele, zanimljive priče, pesme, basne, bajke, inspirisali su se istinitim ali i izmišljenim događajima, ličnostima, umetnicima, tradicionalnim i istorijskim temama. (Jelena Knežević, kustos)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.