Naslovna » Izlasci » Sajmovi » 60. Sajam knjiga: Kreativni centar sa 80 novih izdanja
Kreativni centar - Pustolovina na Sajmu knjiga
Kreativni centar: Pustolovina na Sajmu knjiga

60. Sajam knjiga: Kreativni centar sa 80 novih izdanja

Na ovogodišnjem 60. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar predstaviće više od 80 novih i originalnih izdanja.

Godinu između dva sajma u Kreativnom centru obeležile su brojne nove knjige, na kojima smo radili sa uverenjem da će naše čitaoce poučiti novim znanjima, oplemeniti kreativnim idejama, ali i nasmejati, zabaviti ili zainteresovati za neka od važnih pitanja savremenog sveta.

Knjige za predškolce

Za najmlađe čitaoce ova izdavačka kuća pripremila je nove slikovnice u ediciji „Šta sve Ana zna…“ (U vrtiću i O sportu). Posebno se izdvaja knjiga „Grozon“ Džulije Donaldson, koja je proglašena za jednu od deset omiljenih slikovnica za decu u Velikoj Britaniji po izboru bibliotekara. „Grozonovo dete“ i „Grozon istražuje prirodu“ dve su nove slikovnice sa istim junacima.

„Larousse. Moja prva otkrivalica“ knjiga je uz koju će se mališani dobro zabavljati – prepoznavaće ono što je prikazano na slikama, imenovaće predmete i pojave i pričaće priče na osnovu slika. Deci od tri do pet godina namenjene su dve izuzetne radne sveske – „Polazim u vrtić“ i „Ja u vrtiću“, kao i knjige zanimljivih aktivnosti za decu predškolskog uzrasta – „Mala radionica“ i „Zeka“.

Tri kartonske slikovnice iz nove edicije „Ko? Šta? Gde?“ (Vozila, Zanimanja i Domaće životinje) namenjene su deci mlađeg predškolskog uzrasta. Idejni tvorac knjiga je naš proslavljeni dečji ilustrator Dušan Pavlić. U seriji slikovnica „Šumske priče“ objavljeni su naslovi „Dunavski zmaj i ostale priče“ i „Mačak Marko i druge priče“. Dizajnom, ilustracijama i pozivom na istraživanje i igru posebno se ističu knjige „Pronađi divna skrivena stvorenja“ i „Izaberi zanimanje“.

Knjige za osnovce

U seriji „Svet je jedan“ objavljeno je mnogo novih romana: „Rebekina pravila“, „Hoću i ja da budem prva“, „Moj deka je bio beštija“, „Moj prijatelj Persi“, „Bufalo Bil i ja“, „Alis i Megan zauvek“, „Dečko koji nije bio iz Liverpula“, „Napoleon i T-keks“, „Zauvek drugarice“ i „Planina tri pećine“.

„Zamisli život bez struje“ i „Zamisli život bez toaleta“ interesantni su naslovi u novoj ediciji „Mala istorija otkrića“. Ističe se i knjiga „Želite li da vidite zvezdu?“, jednog od najpoznatijih švedskih pisaca za decu Ulfa Starka, koji na dirljiv, ali i duhovit način priča priču o prijateljstvu i svim onim avanturama koje odlikuju odrastanje.

Edicija knjiga o popularnoj nauci bogatija je za još jednu odličnu knjigu. „50 eksperimenata iz hemije“ upoznaje mlade čitaoce sa zanimljivim svetom hemije. Kroz toplu priču o druženju u hemijskoj laboratoriji i uz raznovrsne oglede dete razvija interesovanje za prirodne nauke i usmerava se ka istraživanju čarobne prirode koja ga okružuje.

Izdanja za tinejdžere

U nizu knjiga – od onih koje su namenjene najmlađoj populaciji, preko onih namenjenih deci školskog uzrasta, pa sve do literature za roditelje i vaspitače – svake godine svojom autentičnošću i visokim dostignućima na polju stvaralaštva za decu i mlade izdvoji se određeni broj naslova.

Ove godine istakle su se knjige namenjene tinejdžerima, a njihovu posebnu vrednost čini to što je reč o delima domaćih autora. Jasminka Petrović svojim romanom „Leto kada sam naučila da letim“, Vesna Aleksić romanom „Dođi na jedno čudno mesto“ i Ivana Lukić zbirkom zapisa „(Ne) pitaj me kako sam“, na najbolji mogući način pokazuju kako se piše za mlade.

Kreativni centar najavio je gostovanje bugarskog pisca Aleksandra Sekulova koji će biti gost na sajmu. Roman kojim će se predstaviti na Sajmu – „Pustolovina na ostrvu ptica“ – prva je knjiga u novoj ediciji „Moj svet“, namenjenoj čitaocima u uzrastu od 13 do 15 godina.

Nova knjiga u redizajniranoj ediciji za mlade „Tranzit“ jeste „17 godina i neviđeno zgodan“ mlade švedske autorke Eme Granholm. Iz Portugalije nam stiže „Brat Vuk“, izuzetan roman u kojem se preispituje priroda emocija i način na koji svako od nas gradi svoje mesto u svetu, između sećanja i sumnje.

„Ovaj svet može da bude bolji“ Janisa Varufakisa najpopularnija je knjiga ove godine. Ekonomske probleme i pojave i njihov uticaj na čoveka autor objašnjava jednostavnim jezikom, zbog čega je knjiga postigla veliki uspeh – za manje od četiri meseca objavljeno je treće izdanje knjige.

Knjige za decu i odrasle

„366 jezičkih crtica. Za sve one koji žele da govore i pišu pravilno“ nova je knjiga Violete Babić. Dočekana je s velikim interesovanjem publike i čitalaca, posebno onih koji su već pročitali „365 jezičkih crtica“, bestseler Kreativnog centra, i onih koji na Facebook-u svakodnevno prate „Jezičke crtice“ Violete Babić.

Knjiga „Lego igre“ sadrži više od 500 ideja ljubitelja Lego kockica koje će sve zaljubljenike u tu najbolju igru svih vremena inspirisati da kreiraju sopstvene čudesne modele. U knjizi se nalaze saveti i trikovi za uspešnije tehnike slaganja. (danubeogradu.rs)

Kreativni centar: Dođi na Sajam knjiga
Kreativni centar: Dođi na Sajam knjiga

Sajam knjiga – Program Kreativnog centra

Ponedeljak, 26. 10. 2015. godine
Štand Kreativnog centra
• 14.00–15.00 h – Autor Simeon Marinković i ilustrator Dušan Pavlić potpisuju knjigu Stilske igre, koja je osvojila pet nagrada u 2014. godini, slikovnice iz nove edicije Ko? Šta? Gde? (Zanimanja, Domaće životinje i Vozila) namenjene najmlađima, kao i dve nove knjige iz edicije Šta sve Ana zna… (O sportu i U vrtiću).

Utorak, 27. 10. 2015. godine
Štand Kreativnog centra
• 14.30–16.00 h – Autorka Vesna Aleksić potpisuje nov roman Dođi na jedno čudno mesto, kao i prethodna izdanja Ako mi slučajno ne verujete, Lovac na maslačke, Princeza Apatrapa, Tvrdi kolačić, Gospođica Špageta, Cimet meda i Priča o Tataliji.

Sala Branko Ćopić (Hala 1A)
• 13.30–15.30 h – Izdvajamo nove knjige domaćih spisateljica – Jasminke Petrović i Vesne Aleksić:
• 13.30–14.30 h – Vesna Aleksić druži se sa starijim osnovcima i govori o svom novom romanu Dođi na jedno čudno mesto;
• 14.30–15.30 h – Literarno-likovna radionica za mlade od 12 do 14 godina koju vode pisac za decu i mlade Jasminka Petrović i vizuelna umetnica Bojana Lukić. U okviru radionice govoriće se o novoj knjizi Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim.

Sreda, 28. 10. 2015. godine
Plato Miloša Crnjanskog – otvoreni promotivni prostor u areni Hale 1
• 17.00–18.00 h – Savremeni bugarski pisac Aleksandar Sekulov druži se sa čitaocima i posetiocima Sajma knjiga i govori o svom novom romanu Pustolovina na ostrvu ptica.

Štand Kreativnog centra
• 16.00–17.00 h – Autorka Marija Taraba potpisuje knjigu Put ka uspešnom dojenju.
• 18.00–19.00 h – Pisac Aleksandar Sekulov potpisuje svoj novi roman Pustolovina na ostrvu ptica.

Četvrtak, 29. 10. 2015. godine (Školski dan)
Štand Kreativnog centra
• 12.00–14.00 h – Autorka Violeta Babić druži se sa čitaocima i potpisuje novu knjigu
366 jezičkih crtica, kao i ostala popularna izdanja (365 jezičkih crtica, Knjiga za svaku devojčicu, Beležnica za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka, Beležnica za svakog dečaka, Moj prvi slikovni rečnik srpskog jezika, Knjiga za devojke i njihove momke i Menopauza. Knjiga za svaku ženu).

• 14.00–17.00 h – Gostuju ilustratori Kreativnog centra.

Sala Branko Ćopić (Hala 1A)
• 17.30–19.00 h – Tribina: Lektira za školu XXI veka
Moderator Jasminka Petrović
Tribina će okupiti vrhunske stručnjake u svojim oblastima – najbolje pisce za decu, profesore fakulteta, nastavnike, bibliotekare, izdavače, predstavnike institucija, medija, kao i roditelje i učenike. Ovom tribinom želimo da se obratimo svima onima koji su zainteresovani za ulogu školske lektire u obrazovanju mladih. Osim vrhunskih književnih dela koja se smatraju izuzetno važnim u istoriji književnosti i koja su već obuhvaćena lektirom, smatramo da je veoma bitno da u njen sastav uđu i dela savremenih pisaca koji pišu o temama bliskim deci XXI veka i na način koji im je blizak.

Petak, 30. 10. 2015. godine
Štand Kreativnog centra
• 15.00–16.00 h – Autorka Nataša Bartula i ilustrator Aleksa Jovanović potpisuju novu knjigu Mačak Marko i druge priče.

• 16.00–17.00 h – Autor Dejan Aleksić potpisuje svoja izdanja (Cipela na kraju sveta, Koga se tiče kako žive priče, Muzika traži uši, Nežna pesma o nežnom vetru Duvoljubu, Petar i pertle, Priča o dobroj metli, Luka iz Oluka, Isidora i zub, Igrokazi, Knjiga retka zvana arhitetka i Baš je dobro roditi se). Podsećamo vas na to da je knjiga Koga se tiče kako žive priče dobila oznaku White Raven za 2015. godinu i time se našla u katalogu Međunarodne biblioteke za decu iz Minhena, u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta.

• 17.00–19.00 h
– Autorka Jasminka Petrović i ilustrator Dobrosav Bob Živković potpisuju novu knjigu Leto kada sam naučila da letim, kao i ostala mnogobrojna zajednička izdanja.
– Autorka Ivana Lukić potpisuje novu knjigu namenjenu adolescentima (Ne) pitaj me kako sam, kao i knjigu Igra odrastanja. Devet nivoa do pobede, koja je nedavno dobila Nagradu Neven za najbolje delo u oblasti popularne nauke za 2014. godinu.

Subota, 31. 10. 2015. godine
Štand Kreativnog centra
• 12.00–14.00 h – Autorka Violeta Babić druži se sa čitaocima i potpisuje novu knjigu 366 jezičkih crtica, kao i ostala popularna izdanja (365 jezičkih crtica, Knjiga za svaku devojčicu, Beležnica za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka, Beležnica za svakog dečaka, Moj prvi slikovni rečnik srpskog jezika, Knjiga za devojke i njihove momke i Menopauza. Knjiga za svaku ženu).

• 14.00–15.00 h – Autor Simeon Marinković i ilustrator Dušan Pavlić potpisuju knjigu Stilske igre, koja je osvojila pet nagrada u 2014. godini, slikovnice iz nove edicije Ko? Šta? Gde? (Zanimanja, Domaće životinje i Vozila) namenjene najmlađima, kao i dve nove knjige iz edicije Šta sve Ana zna … (O sportu i U vrtiću).

• 14.00–17.00 h – Gostuju ilustratori Kreativnog centra.

Nedelja, 1. 11. 2015. godine
Štand Kreativnog centra
• 14.00–16.00 h
– Autorka Jasminka Petrović i ilustrator Dobrosav Bob Živković potpisuju novu knjigu Leto kada sam naučila da letim, kao i ostala mnogobrojna zajednička izdanja.
– Autorka Ivana Lukić potpisuje novu knjigu namenjenu adolescentima (Ne) pitaj me kako sam, kao i knjigu Igra odrastanja. Devet nivoa do pobede, koja je nedavno dobila Nagradu Neven za najbolje delo u oblasti popularne nauke za 2014. godinu.

Raspored gostovanja autora na Školskom štandu Kreativnog centra (Hala 2)

Ponedeljak, 26. 10.
• 16.00-18.00 h – Radmila Ivanović – priručnik Deca imaju reč
Priručnik sadrži zbirku govornih radionica namenjenih razvoju govornih sposobnosti dece predškolskog uzrasta. U njemu su objašnjena osnovna pravila radioničarskog rada i navedene specifičnosti vođenja radionica s predškolskom decom

Sreda 28. 10.
• 16.00-18.00 h – Verica Ječmenić priručnik Ja mogu – korak napred. Muzičke aktivnosti i vizuelni simboli u funkciji podsticanja razvoja dece 16-18h
Priručnik sadrži osnovne napomene o muzičkim sadržajima i aktivnostima koje vaspitači i druge odrasle osobe mogu da koriste u radu s decom, navodi način na koji se ti sadržaji primenjuju u praksi, objašnjava ulogu vizuelnih sredstava (kartica) u procesu učenja, kao i način njihove izrade. Objašnjenja i primeri primene muzičkih sadržaja i aktivnosti odnose se na rad sa svom decom, uz posebne osvrte na rad s decom sa smetnjama u razvoju.

Subota 31. 10.
• 14.00-16.00 h – Neca Jović i Dragan Kuveljić priručnik Kako stvarati prijatnu atmosferu
U drugom dopunjenom izdanju ovog priručnika nalazi se više od 350 igara, nastalih u okviru različitih programa namenjenih stručnom usavršavanju nastavnika. Igre su razvrstane u nekoliko grupa na osnovu onoga što se pomoću njih može postići.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.