Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Ansambl Kolo: TradicijaNova
Ansambl Kolo (foto: Jelena Janković)
Foto: Jelena Janković

Ansambl Kolo: TradicijaNova

U Belexpo centru, 1. oktobra od 20.00, Ansambl Kolo prirediće koncert TradicijaNova i zvanično otvoriti novu sezonu.

Osvajanje novih prostora za predstavljanje umetnosti narodne igre, pesme i muzike Ansambl Kolo nastavlja i u narednoj sezoni.

Belexpo centar, neočekivan prostor za neočekivan program, a Vladimir Dekić, v. d. direktora objašnjava:

– Koncertom TradicijaNova želimo da se predstavimo stručnoj, ali i široj javnosti na jedan svež i moderan način. Program je podeljen u tri celine. U prvoj programskoj celini nastupićemo sa koreografijama iz klasičnog programa uz pratnju našeg Narodnog orkestra. Većinu koreografija koje smo odabrali, publika u Beogradu nije imala priliku dugo da vidi u našem izvođenju. Drugi programski deo predstavlja umetnike Ansambla kao vokalne izvođače. Nije dovoljno poznato da su igrači Ansambla Kolo ujedno i pevači, te nam je želja da se kroz dve izvorne, dve horski stilizovane pesme, kao i nastup sa Anom Ćurčin predstave vokalne mogućnosti naših umetnika.

Saradnja sa savremenim autorima

Ansambl Kolo je, zajedno sa mladom kantautorkom Anom Ćurčin, napravio novu verziju izvorne narodne pesme „Lastavice, lasto“. Pesma je prvo delo u nizu stvaranja novih umetničkih dela u saradnji sa savremenim autorima, kojima teži Ansambl, a koja su u duhu narodne muzike i igre. Pored Ane, koja je pesmu obradila i otpevala, pomogli su joj ženska pevačka grupa Ansambla Kolo i svestrani igrač-pevač Janko Dimitrijević, svirajući deonice na kavalu.

Ansambl Kolo (foto: Jelena Janković)
Foto: Jelena Janković

– Izvedbom pesme „Lastavice, lasto“ prelazimo u treći programski deo koji se sastoji od dve premijere iz naše nove programske linije – TradicijaNova. Želja nam je da u drugačijem obliku, u saradnji sa savremenim autorima ponudimo umetnička dela koja će jednog dana da se, nadamo se, svrstaju u tradiciju. Pokrenuli smo produkciju koreografskih minijatura na muziku savremenih kompozitora. Prva u nizu je „Srpska fantazija“ Aleksandra Sedlara koju je koreografisala Bojana Robinson, a druga „Balkanska simfonijska igra 2“ Konstanitna Blagojevića za koju su koreografije osmislili Velimir Agovski (šef igrača Ansambla Kolo) i Goran Mitrović (prvak Ansambla Kolo). Obe kompozicije izvodi prošireni sastav Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa kojim smo uspostavili sjajnu saradnju. Ne smemo da zaboravimo Luku Sešeka, solistu na violini koji živi i radi u Los Anđelesu, a koji će 1. oktobra na našem koncertu da interpretira solo deonice „Srpske fantazije“Aleksandra Sedlara.

Izložba Jelene Janković

Iz Ansambla Kolo najavljuju i izložbu fotografija Jelene Janković, fotografkinje koja se ove godine priključila timu Ansambla i čija dela već krase društvene mreže Ansambla Kolo.

– Velika aktivnost na polju administriranja društvenih mreža je upotpunjena sjajnim umetničkim delima Jelene Janković i želja nam je da njene fotografije prate naše redovne koncertne aktivnosti, zato smo i osmislili izložbu koja je lako prenosiva, kako bismo cele predstojeće sezone pružili mogućnost našoj publici da pred svaki koncert dobije priliku da vidi i Ansambl Kolo iz ugla naše talentovane Jelene Janković.

Ansambl Kolo nastoji da predstavi narodno stvaralaštvo u drugačijem svetlu i tako približi narodnu tradiciju i nekoj drugoj publici, a ovim koncertom, na najbolji mogući način to i čini. (danubeogradu.rs)

Ansambl Kolo (foto: Jelena Janković)
Foto: Jelena Janković