Naslovna » BG servis » Banke u Srbiji: Promene u radu od 1. oktobra
Banke u Srbiji

Banke u Srbiji: Promene u radu od 1. oktobra

Po Zakonu o platnim uslugama, od danas banke u Srbiji uvode najavljene promene u radu.

Svaki klijent banke u Srbiji dobijaće obavezni izvod sa svog tekućeg ili štednog računa, uz detaljno navedene troškove i naknade koje mu banka zaračunava.

Uz to, ako banka planira da poskupi neku uslugu, o tome će klijenta morati da obavesti pismenim putem bar dva meseca ranije. Ovo su samo neke od izmena koje će se direktno odnositi na klijente banaka.

Novim propisom stvoreni su uslovi za još efikasniji platni promet. Pored toga, Zakon obezbeđuje i veću transparentnost, jer sve naknade koje se klijentu naplaćuju moraju biti pojedinačno predstavljene na izvodu po računu. Izmene koje donosi novi zakon neće uticati na povećanje troškova održavanja tekućih i štednih računa.

Od danas bi trebalo da bude olakšano i primanje novca iz inostranstva, pošto će građani devizne transakcije moći da obavljaju i van banaka kod kojih imaju otvoren devizni račun.

Osim banaka i Pošte, platni promet moći će da obavljaju i sva zainteresovana privredna društva kojima finansijske usluge nisu osnovna delatnost.

Elektronski novac

Građanima se od danas otvaraju i nove mogućnosti ukoliko bude zainteresovanih za pružanje tih usluga. Jedna od njih je korišćenje tzv. elektronskog novca. Elektronski novac čuvaće se na nepersonalizovanoj kartici ili mobilnom telefonu.

Sve odredbe o Zakonu o platnim uslugama možete pogledati OVDE. (danubeogradu.rs)