Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » BG filharmonija – dva koncerta zaredom
Beogradska filharmonija

BG filharmonija – dva koncerta zaredom

U Kolarcu, 29. i 30. oktobra (20.00) Beogradska filharmonija će po prvi put izvesti isti program dve večeri zaredom.

Pod upravom nekadašnjeg šefa dirigenta Uroša Lajovca i uz švedskog pijanistu Pitera Jablonskog, Filharmonija svira dela Rahmanjinova, Lutoslavskog, Hindemita i Ravela.

– Čestitam Beogradskoj filharmoniji na uspehu u širenju publike zbog koje je uvela dodatne termine u koncertnoj sezoni, rasprodatoj još u pretplati. Veoma je važno da se programi što više ponavljaju zato što se na taj način podiže i kvalitet sviranja. Repertoar koji izvodimo pretpremijerno i premijerno, toliko je vanserijski da ga je teško ponoviti – kaže dirigent Lajovic.

Za muzičke megalomane

Program je namenjen „muzičkim megalomanima“ i ljubiteljima varijacija, koji će imati priliku da dva puta čuju kompozicije autora potpuno različitih stilskih izraza.

Piter Jablonski, vanserijski pijanista hvaljen od strane svetske kritike, izvešće Varijacije Rahmanjinova i Lutoslavskog, koji su svaki kroz svoju vizuru obrađivali Paganinijevu temu. Filharmoničari nastavljaju sa „Simfonijskim metarmofozama“ Hindemita, koje za inspiraciju imaju Veberove muzičke motive, i za kraj, Ravelov „Bolero“, koji je danas jedno od najinteresantnijih, a ujedno i najpoznatijih ostvarenja koje je napisano u varijacionoj formi.

Beogradska filharmonija je pod sloganom „Filharmanija – zato što jednom nije dovoljno“, uvela pet dodatnih termina u koncertnoj sezoni.

Dan pred uobičajeni koncert petkom, Filharmonija će pretpremijerno izvesti pet najaktuelnijih programa, i tako otvoriti mogućnost za one koji do sada nisu uspeli da dođu do ulaznica. Koncerti će se održavati četvrtkom, takođe u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Naredni, pretpremijerni termin u okviru „Filharmanije“, zakazan je za 26. novembar, kada će nastupiti čuveni harfista Zavije de Mestr. (danubeogradu.rs)