Naslovna » BG servis » Bus plus
Bus plus

Bus plus

Bus plus je informacioni sistem projektovan i primenjen na upravljanje javnim gradskim prevozom u Beogradu.

Sastoji se iz dva dela – podsistema za upravljanje vozilima i podsistema karata za prevoz, kao i pratećih komponenti koji ove podsisteme podržavaju.

Podsistem za upravljanje vozilima na usluzi je odgovornima za organizovanje prevoza u Beogradu i građanima. Uz njegovu pomoć iz jednog centra se satelitski i putem GPS-a kontrolišu vozila, odvijanje saobraćaja, frekvencija korisnika, tačnost…, kako bi se ostvarili maksimalni rezultati za prevoznika.

Ovaj deo sistema obezbeđuje i savremeno informisanje korisnika putem validatora u vozilima, audio obaveštenja, displeja na stajalištima, mobilnih telefona, čime je komfor prevoza na značajno višem nivou.

Bus Plus kartice i karte za putnike

Podsistem karata za prevoz koristi elektronske smart kartice za plaćanje usluga prevoza. U ponudi su tri vrste kartica, koje su zasnovane na RFID tehnologiji (uz pomoć radio-talasa očitavaju se na validatoru u vozilu jednostavnim prinošenjem uređaju).

– Personalizovana plastična beskontaktna smart kartica, sa ličnim podacima i fotografijom korisnika, i mesečnom, polugodišnjom ili godišnjom pretplatom, omogućava neograničen broj dnevnih vožnji u izabranim zonama u navedenom periodu. Ove kartice se nabavljaju, uz neophodna dokumenta, na posebnim prodajnim mestima.

– Nepersonalizovana plastična beskontaktna smart kartica zapravo je elektronski novčanik. Ona se kupuje i dopunjava na kioscima i drugim prodajnim mestima obeleženim znakom Bus Plus.

– Vremenska papirna beskontaktna smart kartica, za jedan, tri ili pet dana, nabavlja se na više od 2000 mesta u Beogradu, kao i nepersonalizovana kartica.

Busplus

Za putnike koji ne žele da koriste karticu omogućena je kupovina papirne karte za jednu vožnju kod vozača, čiji su podaci takođe integrisani u Bus Plus sistem.

Teritorija grada na kojoj se primenjuje Bus Plus sistem podeljena je na četiri zone, od kojih je jedna uži centar grada, a tri pokrivaju gradske opštine, grupisane na osnovu udaljenosti od centra.

Bus Plus sistem vlasnicima pojedinih kartica omogućava posebne pogodnosti prilikom kupovine roba i usluga kod partnerskih kompanija.

Polemike

Od kad je uveden sistem Bus Plus, vodi se nekoliko polemika: u vezi sa regularnošću tendera za sistem naplate prevoza u vozilima GSP-a, u vezi sa funkcionisanjem Bus plus sistema, u vezi sa prihodima od prodaje karata… Oni koji podržavaju Bus plus sistem stalno ističu da od oko 500.000 korisnika gradskog prevoza manje od 30.000 redovno validira kartu, što je glavni uzrok neadekvatnog gradskog prevoza.

Bilo je i pitanja da li se neplaćanje karte u javnom gradskom prevozu može tretirati kao prekršaj, da li komunalna policija može da rešava situacije sa onima koji nemaju karte u vozilima, da li uopšte neko proverava statistike Bus plusa pošto su i dalje česte velike gužve u špicu itd…

Do sada je organizovano na desetine protesta protiv Bus plus sistema.

Od 1. oktobra 2015. uvode se promene u sistem javnog gradskog prevoza. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.