Naslovna » Izlasci » Film » DOB: Dani bugarskog filma 2015.
Dani bugarskog filma: Sud
Dani bugarskog filma: Sud

DOB: Dani bugarskog filma 2015.

Od 2. do 4. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće organizovani Dani bugarskog filma 2015.

Bugarska kinematografija obeležava 100 godina, a produkcija bugarskog filma nikad nije bila tako raznovrsna.

Sedam filmova, igranih i dokumentarnih, nagrađivanih na velikim svetskim festivalima, predstavljaju izbor onog najboljeg iz prethodnih nekoliko godina što dolazi od našeg suseda, sa kojim delimo toliko mnogo sličnog iskustva, o kome znamo toliko malo.

Cena ulaznice je 100 RSD, dok će ulaz na svečano otvaranje biti besplatan.

Organizatori su Ambasada Bugarske i Dom omladine Beograda.

Dani bugarskog filma 2015 – program

Petak, 2. oktobar
18.30… Svečano otvaranje
19.00… Sud
2014 / 115 min. / Reditelj: Stefan Komandarev
Mitja sa sinom živi u siromašnom predelu bugarsko-tursko-grčke granice. Izgubio je sve što mu je nekad nešto značilo – suprugu, posao i poverenje sina. Da bi spasio bar odnos sa sopstvenim detetom, Mitja mora da plati za greh koji je počinio pre 25 godina. Film je bugarski kandidat za Oskara, a zapaženu ulogu ostvario je i Miki Manojlović.

21.30… Iza kadra
2010 / 107 min. / Reditelj: Svetoslav Ovčarov
Film je zasnovan na istinitoj priči. Filmskom snimatelju Antonu, jednom od najboljih u poslu, porodica se raspada zbog bolesti deteta. Žena odvodi dete u Nemačku na lečenje, iza gvozdene zavese, a Anton ostaje da snima film za partijskog reditelja i postaje predmet stalnog interesovanja Državne bezbednosti. Privatno i profesionalno, Anton se nalazi pred iskušenjem njegovog života.

Subota, 3. oktobar
17.00… Balkanska melodija
2012 / 92 min. / Reditelj: Štefan Švitert
Bračni par Selije iz Švajcarske 70-ih godina prošlog veka prolazi iza Gvozdene zavese, u potrazi za egzotičnom balkanskom muzikom. Njihov rad omogućio je proboj mnogih istočnoevropskih muzičara – ženski hor „Misterija bugarskih glasova“ osvaja Gremi. Prateći njihov rad i razgovarajući sa svedocima tog poduhvata, film postaje muzičko putovanje kroz komunizam.

19.00… Još nešto o ljubavi
2011 / 93 min. / Reditelj: Magdalena Ralčeva
Ova istinita priča nas vodi u 1945. godinu. Mladi i uspešni doktor Ivan interniran je u Varnu. Tamo upoznaje jermenskog fotografa Dirkana, miljenika čitavog grada. Kroz njihovo druženje, Ivan otkriva pravo prijateljstvo i radost života. Ali, Dirkan doživljava tešku nesreću i prognoze su loše. Iznenada u bolnici se pojavljuje prelepa žena, koja insistira da se uda za Dirkana, bez obzira na njegovo stanje…

21.30… Patike
2011 / 111 min. / Reditelji: Valeri Jordanov i Ivan Vladimirov
Šest mladih ljudi odlučuje se da zauvek napusti svoj agresivni grad. Odlaze od problema u porodici, u ljubavi, poslu, najdalje gde mogu, do čiste i netaknute plaže. Morski zaliv ih okuplja, zbližava i vraća nadu u život. Ali, da li je istinsko bekstvo od sebe samog uopšte moguće?

Nedelja, 4. oktobar
18.00… Istočne predstave
2009 / 89 min. / Reditelj: Kamen Kalev
Georgi i Ico, dva brata, nalaze se na suprotnim stranama rasnog sukoba u Sofiji. Georgi je član neonacističke bande, a Ico spasava tursku porodicu od prebijanja. Dok se od Georgija očekuje da se dokaže u svom novom društvu, Ico se zaljubljuje u tursku devojku koju je spasio. Jedini način da braća shvate šta u stvari žele od svojih života je da pronađu put jedan ka drugome.

20:00… Staklena reka
2010 / 95 min. / Reditelj: Stanimir Trifonov
Posle smrti oca, mlada Francuskinja Elen, dolazi u malo bugarsko selo, u potrazi korenima rodonačelnika njene porodice i čuvenim bogumilom Robertom. Sve što je on ostavio za sobom je nerazumljiva gomila znakova i slova u obliku crteža. Elen je odlučna da te znake dešifruje. Upoznaje avanturistu Viktora, koji traga za Svetom knjigom Bogumila. Ono što će zajedno otkriti, promeniće njih i svet zauvek.