Naslovna » Izlasci » Pozorište » Hendlova opera „Orlando“ premijerno u Beogradu
Orlando

Hendlova opera „Orlando“ premijerno u Beogradu

U petak, 30. oktobra od 19.30, na velikoj sceni Madlenianuma, premijerno će biti izvedena Hendlova opera „Orlando“.

Posle uspešnih premijera Perslove opere „Didona i Eneja“ i „Krunisanja Popeje“ Klaudija Monteverdija, umetnički tim Nove beogradske opere na čelu sa dirigentom Predragom Gostom odlučio se na smeli korak postavljanja jedne od najzahtevnijih Hendlovih opera.

Ova koprodukcija predstavlja osveženje i svojevrsni ekskluzivitet za beogradsku muzičku scenu. Vokalni ansambl sačinjen od mladih, talentovanih pevača iz zemlje i inostranstva, koji će posebnu pažnju posvetiti stilskoj interpretaciji, biće praćen trideseto-članim orkestrom koji će svirati na istorijskim baroknim instrumentima – kao što je to bilo u doba kompozitora G. F. Hendla.

„Orlando“ je epska priča o neuzvraćenoj ljubavi, pitka melodrama u kojoj se prepliću elementi istorije, magije i antičkog mita. Orlando je general poznate Šarlemanove vojske koji se zaljubljuje u pagansku princezu Anđeliku.

Nažalost, Anđelikino srce pripada drugom čoveku Medoru. Ova neuzvraćena ljubav dovodi Orlanda do ludila i on je spreman na sve kako bi osvojio mladu Anđeliku. Orlandov ludački bes biva sputan od strane čarobnjaka Zoroastra koji uz pomoć magije vraća Orlanda na pravi put.

Orlando

Uloge i autorski tim

Uloga Orlanda poverena je izuzetnom kontratenoru Bojanu Bulatoviću. Angažovanjem kontratenora prikaz Orlandovog lika biće muzički najbliži originalnoj postavci G. F. Hendla (u vreme kada je opera prvi put izvedena Orlanda je tumačio pevač kastrat Senesino).

Kao opozit Orlandu, Medora tumači mecosopran Dragana Popović, dok je život lepoj Anđeliki udahnula sopran Radoslava Vorgić. Ulogu Dorinde pevaće sopran Ana-Marija Brkić iz Austrije, a Zoroastra bas-bariton Sreten Manojlović.

Autorski tim opere čine internacionalni umetnici i stručnjaci – reditelj predstave je Alvaro Šek (Alvaro Schoeck) iz Švajcarske, dok je za inovativne svetlosne animacije zadužena nagradjivana umetnica Mihaela Miler (Michaela Müller), takođe iz Švajcarske.

Scenografiju su radile Tijana Trailović i Tamara Branković, kostime Sanja Mimić, a mlade pevače za uloge spremila je kontraalt Marijana Mijanović (Srbija/Švajcarska), referentno ime svetske operske scene.

Baroknim orkestrom Nove beogradske opere na istorijskim instrumentima dirigovaće maestro Predrag Gosta, jedan od naših najvećih stručnjaka za baroknu muziku koji već 17 godina uspešno deluje u SAD, a orkestar čine pre svega domaći muzičari, uz umetnike iz Hrvatske, SAD, Italije i Japana.

Pre premijere „Orlanda“, biće organizovan razgovor o operi od 18.00 časova na Bel-Etažu, na kome će govoriti reditelj Alvaro Šek, umetnici Marijana Mijanović i Predrag Gosta, kao i muzikolog Branka Radović.

Prva repriza opere održaće se u nedelju, 1. novembra u istom prostoru. Opera će gostovati 28. oktobra u Zrenjaninu (Kulturni centar) a 3. novembra u Novom Sadu (Sinagoga). (danubeogradu.rs)