Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Beogradu: Monolit, Alive, Design&Dizajn, Kota 708…
Š.U.N.D: Jovana Ćike Novaković
Š.U.N.D: Jovana Ćike Novaković

Izložbe u Beogradu: Monolit, Alive, Design&Dizajn, Kota 708…

Najavljujemo predstojeće izložbe u najpoznatijim galerijama Beograda, radove mr. Marka Lukovića, Snežane Ristić, Želimira Barića, Đorđa Odanovića i drugih umetnika.

»»» O3one Art Space (Uzun Mirkova 10). – Od 6. (20.00) do 12. oktobra biće otvorena izložba „Monolit“ Nikole Đurića i Senje Vild. Postavka je spoj skulpture i mode, igru silueta, krojeva, svetlosti i senke… Muška kolekcija Nikole Đurića, upotpunjena je fotografijama Senje Vild. I jedno i drugo, slikaju svoj doživljaj današnjeg muškarca.

»»» Bartselona (Belgrade Design District, I sprat, lok. 96). – Snežana Ristić predstaviće se izložbom „Alive“ od 5. (19.00) do 14. oktobra. Njen dnevnik iz virtuelnog prostora – sa Instagrama, prenet je u white cube – u galeriju. Delimično, jer Kako gledati deset miliona slika? To jeste i film događaja, izložba zaustavljenih pogleda, ali specifičnih – Snežaninih pogleda. Izložba fotografija detalja, prizora i ambijenata koje kao turista, možda, nikad ne biste pronašli… Čak i ako ste njen prijatelj sa Instagrama, koji je još nije upoznao.

»»» Galerija Singidunum (Knez Mihailova 40). – Izložba industrijskog dizajna mr Marka Lukovića „Design&Dizajn“ biće otvorena od 6. (19.00) do 14. oktobra. Postavku čine realizovani projekti i konceptualne dizajnerske studije koje su rađene za klijente iz Francuske, Italije, Amerike, Danske, Grčke, Slovenije, Srbije… Veliki deo izloženih radova osvojio je 20 međunarodnih i domaćih stručnih nagrada i priznanja.

Bartselona: Snežana Ristić - Alive
Bartselona: Snežana Ristić – Alive

»»» KC Grad (Braće Krsmanović 4). – Od 5. do 30. oktobra Mirko Nikolić će realizovati projekat „Lives of Metals“. To je istraživanje u više delova koje pokušava da rasloji i produbi međuzavisnost savremene haj-tek civilizacije i metalogenih minerala.

»»» KC Grad (Braće Krsmanović 4). – Od 5. (20.00) do 16. oktobra biće otvorena izložba Želimira Barića „Tvoje lice mi je poznato“. U pitanju je složena in situ instalacija, kojom autor želi da postavi par suštinskih pitanja modernom društvu. Instalacija opisuje fenomenom otuđenosti i opšte nezainteresovanosti savremenih ljudi, odsustvo empatije, posebno onih koji za sebe smatraju da su u „boljoj poziciji“, podložnijih novo razvijenim alatima i veštačkim pomagalima.

»»» Galerija Zvono (Višnjićeva 5). – Od 9. (19.00) do 24. oktobra biće otvorena izložba fotografija Đorđa Odanovića „Kota 708“. Umetnik kaže: „Pejzaž je projekcija ličnog iskustva, traženje mesta u prirodnom okruženju čiji vizuelni potencijal poseduje sadržaje o kojima možemo da slutimo. Tražim mesto unutar prostora i odabiram kadar, koji stvara sugestiju mogućeg ili stvarnog događaja“.

»»» Mikser (Karađorđeva 46). – Izložba „70 vam je godina tek…“ posvećena je sedamdesetogodišnjici od osnivanja Crvene zvezde i Partizana. Biće otvorena u utorak, 6. oktobra od 19.00.
Istorijat dva naša najveća fudbalska kluba predstavljen je kroz prizmu popularne kulture: kako se navijalo, ko se s kim viđao, kako su izgledale ulaznice za kultne mečeve i singlice koje su snimali fudbaleri…

O3one - Monolit
O3one – Monolit

»»» Studio Š.U.N.D. (Čumićevo sokače 2, prvi sprat, lok. 95). – „Autoportret ili raskid sa poznatim sobom“ naziv je izložbe Jovane Ćike Novaković koja će biti otvorena od 6. (19.00) do 31. oktobra. Autorka se bavi istraživanjem položaja umetnika u produkcionim uslovima savremene umetnosti. Njeni autoportreti izvedeni su u nekoliko različitih medija i ona hrabro eksperimentiše ograničenjima u okviru različitih umetničkih formi.

»»» Galerija ZAPROKUL (Rige od Fere 4). – Do 15. oktobra zainteresovani mogu da vide radove Tatjane Dimitrijević. Slike iz ciklusa „Apstrakcija mogućeg“ su jednostavne „a duh kojim zrače dobroćudan“. Njeno slikarstvo je „slikarstvo najsmelijih obrta, neočekivanih odnosa, zrelo, osećajno i detinje bezazleno“. Ona crpi „snagu iz bajkovite mašte, uspomena, nostalgije i tla i ima elemente renesansne neponovljivosti u kojoj su združeni monumentalnost, melanholija, bes i strast“, objašnjava Ljubiša Dimitrijević slike ove umetnice.

»»» Kombak Art hol (Makedonska 29). – Do 12. oktobra otvorena je grupna izložba crteža, skica i ilustracija. Radove predstavljaju mladi umetnici Vladimir Matić Kuriljov, Ivan Stojković i Miloš Puač koji su diplomirali na FPU – katedra Grafika i knjiga. Svaki od njih razvio je svoj stil ali i dalje rade na usavršavanju i traganju za smislom koji donosi povučena crta.

»»» Svečana sala GO Voždovac (Ustanička 53). – Od 5. (12.30) do 7. oktobra biće otvorena humanitarno-prodajna izložba dela zaostavštine iz fonda Branka i Mlađe Veselinović. (danubeogradu.rs)

Galerija ZAPROKUL: Rad Tatjane Dimitrijević
Galerija ZAPROKUL: Rad Tatjane Dimitrijević