Naslovna » Izlasci » Festivali » Kinoteka: 4. Festival turskog filma
Festival turskog filma - Duga priča
Duga priča

Kinoteka: 4. Festival turskog filma

Od 28. oktobra do 1. novembra u Kinoteci će biti održan 4. Festival turskog filma.

Biće prikazano pet nagrađivanih filmova: „Duga priča“, „Jozgat bluz“, „Džan“, „Merjem“ i turski kandidat za Oskara – „Sivas“. Manifestaciju otvara reditelj Osman Sinav.

Festival turskog filma počinje srpskom premijerom filma „Duga priča“ koji je rađen po knjizi Mustafe Kutlua. Film je priča o Aliju koji se bori za svoju ljubav i porodici, ali i za pravdu i jednakost za sve.

Film o muško-ženskom duetu koji peva popularne pesme iz sedamdesetih je „Jozgat bluz„. Neobičan par kreće u unutrašnjost Turske, u kafanu u gradiću u kom nikada nisu bili ostavljajući iza sebe beznađe svojih života.

Nagrađen na Sandens festivalu pre tri godine, film „Džan“ je priča o mladom bračnom paru koji ima sve osim deteta. Kada Džemal otkrije da je sterilan, prisiljava Ajšu da glumi trudnoću dok u isto vreme planira da na nezakonit način dođe do deteta. U njihov život ulazi dečak Džan, ali stresna situacija dovodi do razvoda supružnika. Iako Ajša nastavlja da brine o Džanu, uskraćuje mu ono što mu je najviše potrebno, a to je ljubav…

Prošlost Turske slikovito je opisana u filmu „Merjem„. Zijad Han je na vlasti već 23 godine i razmišlja o budućnosti carstva. Njegov sin Mehmet veruje u slobodu, mir i humanost, a povrh svega zaljubljuje se u hrišćanku Merjem. Otac odvodi Merjem iz grada, a Mahmut kreće za njima. Na putu dobija priliku da upozna sva lica ljubavi, ljudi i života, ali jedino za čim žudi je Merjem…

Debitantski filma reditelja Kaana Mujdedžija „Sivas“ osvojio je u Veneciji dve nagrade. Priča je fokusirana na odnos jedanaestogodišnjeg dečaka i psa koji učestvuje u svirepim borbama u ruralnoj provinciji Turske.

U nedelju, 1. novembra, ulaz za posetioce biće besplatan, a publika će imati priliku da pogleda film „Sivas“ koji je kandidat za najbolji strani film na predstojećoj 88. dodeli Oskara.

Festival turskog filma organizuje Kancelarija za kulturu i turizam Republike Turske u Beogradu. Za vreme festivala posetioci Kinoteke moći će da pogledaju i izložbu „Stotinu godina ljubavi“ u čast stogoodišnjice turskog filma. (danubeogradu.rs)

Festival turskog filma 2015 – program

Sreda, 28. oktobar
18.00… Duga priča (Uzun Hikaye)

Četvrtak, 29. oktobar
18.00… Duga priča (Uzun Hikaye)
20.30… Jozgat bluz (Yozgat Blues)

Petak, 30. oktobar
18.00… Jozgat bluz (Yozgat Blues)
20.30… Džan (Can)

Subota, 31. oktobar
18.00… Džan (Can)
20.30… Merjem (Meryem)

Nedelja, 1. novembar
18.00… Merjem (Meryem)
20.30… Sivas (Sivas)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.