Naslovna » Izlasci » Film » „Monti Pajton i Sveti gral“ u bioskopu Cineplexx
Monti Pajton i Sveti gral

„Monti Pajton i Sveti gral“ u bioskopu Cineplexx

Povodom obeležavanja jubileja, 40 godina od kada je snimljen, 14. oktobra od 20.15 biće organizovana specijalna projekcija u bioskopu Cineplexx Ušće SC.

Film koji potiče iz 1975. godine, po rečima kritičara, predstavlja jednu od nasmešnijih komedija svih vremena, koja je kasnije uticala na dalji razvoj ovog žanra.

Filmsko čudo

„Monti Pajton i Sveti gral” je ispunjen urnebesnim, bizarnim i suludim situacijama kao i likovima koje je apsolutno nemoguće kopirati. Montipajtonovci su uspeli da u devedeset minuta filma elegantno i sa lakoćom uklope ceo jedan svet iz mašte, legende, istorije, (ondašnje) sadašnjosti i svog neiscrpnog trezora satiričnog humora.

Snimljen pre toliko godina, ovaj film je i dalje apsolutno neprikosnoven, i razarajući olako svoju konkurenciju, napravio je od sebe takav kult da nijedno moderno ostvarenje iz ovog žanra ne može da se poredi sa specifičnim britanskim humorom.

Komedija o vitezovima u potrazi za Svetim gralom postala je savremeno filmsko čudo o traganju za smislom života, nastala iz pera vitezova britanskog humora sedamdesetih, čuvenih Pajtonovaca: Džona Klisa, Terija Gilijama, Erika Idla, Grejama Čepmena, Terija Džonsa i Majkla Palina.

Film je zasnovan na legendi o kralju Arturu i njegovom traženju Svetog grala. Kralj Artur regrutuje svoje vitezove Lanselota, Robina, Bedevira i Galeheda, i zajedno sa njima kreće na misiju na koju ih je Bog lično poslao – da pronađu i vrate Sveti gral. Na ovom putovanju očekuju ih razne opasnosti i prepreke.

Film će u istom terminu biti prikazan i u bioskopu Kragujevac Plaza. (danubeogradu.rs)

https://youtu.be/IX4B-bpPt0k