Naslovna » Izlasci » Pozorište » Narodno pozorište: Steriji u čast, od 8. oktobra
Narodno pozorište: Steriji u čast

Narodno pozorište: Steriji u čast, od 8. oktobra

Revija predstava „Steriji u čast“ biće organizovana u Narodnom pozorištu od 8. oktobra do 1. novembra.

U znak sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih dramskih autora 19. veka Jovana Steriju Popovića, ali i povodom premijere komedije „Rodoljupci“ u nacionalnom teatru publika će moći da pogleda više predstava nastalih po delu našeg književnika.

Pored predstava Narodnog pozorišta, publika će moći da vidi i gostujuće predstave teatara iz Zrenjanina, Bečeja, Novog Sada i Tuzle, dok će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održan razgovor o knjizi „Sterija u Narodnom pozorištu – vodič kroz teatrografsku građu“.

Revija „Steriji u čast“ biće otvorena u četvrtak, 8. oktobra od 19.30, na Velikoj sceni komedijom „Kir Janja“ u režiji Egona Savina.

Glumačku ekipu ove kultne predstave, koja će te večeri biti izvedena 222. put, predvodiće Predrag Ejdus u naslovnoj ulozi Kir Janje – negativnog komičnog junaka kojem je strast prema novcu deformisala ljudski lik. U podeli su i Nada Blam (Juca), Milena Đorđević (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima), Boško Puletić (Petar) i Jovo Bosnić (Pandur).

Rodoljupci, Laža i paralaža, Pokondirena tikva…

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina gostovaće 11. oktobra (20.30) na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom „Imanje i njemanje“ rađenoj po Sterijinim dramoletima u režiji Anđelke Nikolić.

Klasično delo srpske dramske književnosti o dvojici prevaranta koji dolaze u jednu kuću gde njihove izmišljotine bivaju prihvaćene kao istina, a oni se nadmeću ko će više i ubedljivije da laže – „Laža i paralaža“ publika će moći da vidi u dve različite postavke, takođe, na Sceni „Raša Plaović“, 20. i 21. oktobra (20.30).

Narodno pozorište: Steriji u čast

U predstavi, u režiji Juga Radivojevića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, igraju Boris Komnenić, Zorana Bećić, Stefan Buzurović, Milan Gutović, Nebojša Dugalić i Dobrila Ćirković. Narednog dana, ovu svevremenu priču o izneverenim snovima i nadama, u postavci Žanka Tomića, izvešće glumci Gradskog pozorišta Bečej.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovaće 24. oktobra sa predstavom „Džandrljiv muž ili koja je dobra žena“. Ova komedija, u režiji Radoja Čupića, osvojila je više domaćih i regionalnih nagrada.

Premijera „Rodoljubaca„, u režiji Andraša Urbana zakazana je za 30. oktobar (pretpremijera dan ranije), a u podeli su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal), Bojan Krivokapić (Skoroteča)…

Iste večeri, u Muzeju Narodnog pozorišta biće održan razgovor o knjizi „Sterija u Narodnom pozorištu – vodič kroz teatrografsku građu„, autorke Jelice Stevanović. Knjiga je objavljena u ediciji „Iz istorije Narodnog pozorišta“ u martu 2006. godine, a povodom 200-godišnjice Sterijinog rođenja i 150 od njegove smrti.

Poslednjeg dana revije „Steriji u čast“, 1. novembra, na Velikoj sceni biće održana prva repriza „Rodoljubaca„, a na Sceni „Raša Plaović“ Narodno pozorište Tuzla gostovaće sa predstavom „Pokondirena tikva“ u režiji Aide Bukvić.