Naslovna » Izlasci » Festivali » Nova festival: Andrea Placi – Dvadeset lakih komada
Andrea Placi (foto: Roberto Ruager)
Andrea Placi (foto: Roberto Ruager)

Nova festival: Andrea Placi – Dvadeset lakih komada

Nova festival biće otvoren u četvrtak, 8. oktobra od 20.00, u Galeriji Bate Mihailovića izložbom koju je priredio publicista Andrea Placi (Andrea Plazzi).

Postavka „Dvadeset lakih komada – izbor italijanskih stripova inspirisanih muzikom“ u Pančevu biće realizovana uz podršku Italijanskog instituta za kulturu. Italijan Andrea Placi na poziv Saše Rakezića (alias Aleksandrar Zograf) biće gost festivala.

„Dvadeset lakih komada“ je izbor stipova najpoznatijih italijanskih strip-majstora, koji su u toku svojih plodnih i svetskih karijera inspiraciju tražili i u muzici. Reč je o veoma značajnoj izložbi koja na najbolji mogući način prikazuje istoriju razvijene italijanske strip-scene.

Andrea Placi (Bolonja, 1962), prevodilac, esejista, izdavač, od 1977. aktivan na polju stripa a od 1989. bavi se i njihovim prevođenjem i međunarodnom distribucijom. Sarađivao je sa izdavačkom kućom Panini Comics i raznim specijalizovanim časopisima kao što su Fumo di china, Scuola di fumetto, IF i Sette.

Odgovorni je urednik edicije Klasici stripa Republike. Od 1997. uređuje sve publikacije mladog, ali već afirmisanog, crtača Lea Ortolanija, čuvenog po seriji „Rat-Man“, koja postoji i u animiranoj veziji, gde se Andrea Placi pojavljuje u skoro svim epizodama kao jedna od glavnih ličnosti.

Iste večeri, 8. oktobra od 21.00, na programu je muzičko-vizuelni performans mladog pančevačkog sastava A.Klang, Save i Nikole Marinkovića. A. Klang je eksperimentalni duo, a Sava jedan od najtalentovanijih pančevačkih muzičara, na matičnoj sceni poznat kao gitarista, producent i kompozitor ambijentalne muzike, sa primesama elektronskih bitova i intervencijama s gitarskim efektima. (danubeogradu.rs)

Dvadeset lakih komada: Roberto Baldacini - detalj iz stripa
Dvadeset lakih komada: Roberto Baldacini – detalj iz stripa

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.