Naslovna » Turizam » Nova turistička tura: Nušićevim Beogradom
Nušićevim Beogradom: Spomenik Branislavu Nušiću

Nova turistička tura: Nušićevim Beogradom

Edukativni i kulturno-turistički projekat „Nušićevim Beogradom“ biće realizovan od sledeće godine.

Obilazak prestoničkih mesta od značaja za život, rad i stvaralaštvo istaknutog komediografa naći će se u zvaničnom kalendaru grada Beograda sa idejom da se građani upoznaju sa Beogradom i Srbijom iz tog perioda.

Istoričarka umetnosti Tamara Ognjanović, koja je kreirala program „Nušićevim Beogradom“, precizirala je da će se tura kretati od kafane „?“, preko Ulice kralja Petra ka Kalemegdanu do Paviljona „Cvijeta Zuzorić“. Ona je podsetila da je upravo Nušić, pored kraljice Marije, jedan od najzaslužnijih za njegovo podizanje.

Tura zatim nastavlja kroz Knez Mihailovu do Srpske akademije nauka i umetnosti, pa do Narodnog pozorišta, dok je krajnja odrednica Skadarlija.

Gradski čelnici najavili su da će biti sređena fasada zgrade u Majke Jevrosime 21 u kojoj je smeštena „Nušić fondacija“. Takođe, skoro je izvesno da će jedna od scena najmlađeg pozorišta u Beogradu „Vuk Karadžić“ poneti ime „Branislav Nušić“.

U Beogradu postoji i spomenik Nušiću kao i ulica, ali se smatra da se ovom diplomati, upravniku pozorišta, začetniku retorike, novinaru, fotografu i dramskom piscu Beograd nije dovoljno odužio.

U utorak, 20. oktobra, „Nušić fondacija“ obeležiće 151 godinu od rođenja Branislava Nušića. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.