Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Ogledalo istorije“ u Muzeju grada Beograda
Ogledalo istorije - Porodica Karađorđević, oko 1932.
Ogledalo istorije - Porodica Karađorđević, oko 1932.

„Ogledalo istorije“ u Muzeju grada Beograda

Od 15. oktobra (19.00) u Muzeju grada Beograda biće otvorena izložba „Ogledalo istorije“.

Sa podnaslovom „Snimci beogradskih fotoreportera 1930-1941.“ biće predstavljena bogata Zbirka fotografija Svetozara Grdijana, koja se u Muzeju čuva od 1970. godine. Autor izložbe je Darko Ćirić, viši kustos.

Zahvaljujući, na prvom mestu Gradu Beogradu i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, zgrada Muzeja grada u Resavskoj 40b sve češće otvara vrata za izložbe i programe koji su prilagođeni uslovima izlaganja u ovom, po svemu, izuzetnom prostoru.

Obeležavanjem Dana muzeja i postavkom izložbe „Ogledalo istorije“ Beograđani će biti u prilici da pored upoznavanja sa izgledom grada, ljudima i dešavanjima u Beogradu 30-tih godina prošlog veka, vide prostor u kome će biti smešten njihov muzej.

Izložba će biti otvorena do 15. novembra 2015. uz mogućnost produženja ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Izložbu prati bogato ilustrovan katalog, sa reprodukcijama fotografija iz Zbirke.

Vreme zaustavljeno u kadru

Fotografije Svetozara Grdijana u celini čine jedinstvenu predstavu vremena zaustavljenog u kadru fotoaparata. Pored istorijske i dokumentarne vrednosti, ova dela u pojedinim segmentima dosežu i nivo koji se može smatrati vrhunskim dometom predratnog srpskog žurnalizma.

Izložba je podeljena u nekoliko tematskih celina: Kraljevska porodica, Politika, Događaji, Drušvo, Grad i Sport.

Najveću dokumentarnu vrednost imaju snimci koji ilustruju društveni život Beograda između dva svetska rata. Fotografišući rad humanitarnih društava, raznih udruženja građana, strukovnih i sportskih klubova, bolnica, škola, izložbi, revija, zabava, sudske procese i sportske manifestacije, fotoreporter Svetozar Grdijan dostiže visok nivo posvećenosti profesionalnosti.

11.000 negativa

Fondovi Muzeja grada Beograda čuvaju bogato fotografsko nasleđe i predstavljaju reprezentativni presek istorije srpske fotografije u prethodnih 170 godina.

Fotografije tako čine važan sadržaj muzejskih zbirki i osnov vizuelne rekonstrukcije istorije Beograda u HIH i HH veku. Jedna od najvećih i najvažnijih akvizicija dogodila se 12. maja 1970. godine, kada je Katarina-Katica Grdijan ponudila na otkup zaostavštinu svog pokojnog supruga, predratnog fotoreportera i urednika fotografije lista Vreme, Svetozara Grdijana.

Tog dana je u Muzej grada Beograda stigla kolekcija od oko 11.000 izvornih negativa, profesionalnih fotografskih snimaka, nastalih, osim nekoliko izuzetaka, tokom četvrte decenije XX veka. Predmeti su evidentirani i obrađeni u Zbirci istorije Beograda od 1918. do 1941. godine.

Ukupno je inventarisan 10.821 negativ. Deo zbirke predstavljaju i snimci Grdijanovih prijatelja, kolega i rođaka koje je on uspeo da sakupi i sačuva od gubitka. Svakako dominantan deo zbirke čine fotografije samog Svetozara Grdijana, koji je kao dugogodišnji fotoreporter i urednik Vremena obavljao najraznovrsnija profesionalna snimanja.

Fotoreporter Svetozar Grdijan

O Svetozaru Grdijanu, njegovom životu, profesionalnom radu, dramatičnim i tragičnim godinama života, na žalost zna se veoma malo.

U Vremenu Grdijan radi kao fotoreporter od druge polovine dvadesetih godina. To je period u kojem dolazi do promene vizuelne forme dnevne štampe. Fotografija postaje novi sadržaj koji obogaćuje ponuđenu informaciju i neposredno utiče na broj čitalaca, tiraž i konkurentnost novina.

Najveći beogradski listovi, Politika, Pravda i Vreme, potpuno su svesni novih trendova i ulažu velika sredstva u formiranje, tehnološki i kadrovski razvoj redakcija fotografije.

Kolekcija Svetozara Grdijana obuhvata sve tematske sadržaje za koje štampa može da pokaže interes. Hronološki je zbirka, uz nešto izuzetaka, ograničena vremenskim rasponom od 1930. do 1941. godine.

U pitanju je turbulentni period tokom kojeg se pod maskom državnog, nacionalnog i političkog jedinstva, sa zebnjom prate nagoveštaji drame koja će kulminirati izbijanjem Drugog svetskog rata i slomom države. (danubeogradu.rs)

Fotografija

Ogledalo istorije – Porodica Karađorđević, oko 1932.
Kraljevska porodica na svečanoj tribini. Sleva na desno: kraljica Marija, princ Andrej, prestolonaslednik Petar, princ Tomislav i kralj Aleksandar Karađorđević. Dečak krajnje desno je Aleksandar, stariji sin kneza Pavla.