Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Počasni građanin Beograda – Torvald Stoltenberg
Torvald Stoltenberg - počasni građanin Beograda

Počasni građanin Beograda – Torvald Stoltenberg

Norveški diplomata i političar Torvald Stoltenberg novi je počasni građanin Beograda.

Gradski parlament je u februaru ove godine doneo odluku da Stoltenberg, austrijski pisac Peter Handke i ruski reditelj Nikita Mihalkov budu proglašeni za počasne građane Beograda.

– Gospodine Stoltenberg, znam da ste jednom rekli da ste se u Beogradu uvek osećali kao kod svoje kuće, a od sada zvanično to i jeste. Vi više niste naš gost. Od danas, ovo je i formalno vaš grad, a vi ste njegov počasni građanin, a uvek ste bili veliki prijatelj Beograda i Srbije – rekao je gradonačelnik Beograda.

Siniša Mali je podsetio da su dobri politički odnosi Srbije i Norveške skovani posle Drugog svetskog rata, a dodatno ojačani kroz privrednu i kulturnu saradnju tokom dvadesetog veka.

„Beograd – moj grad“

Zahvaljujući se na visokom priznanju, Torvald Stoltemberg je naglasio da taj čin ima velikog uticaja kako na njega, tako i na njegovu porodicu, ali i veliki deo norveškog naroda. On je podsetio da njegovo prijateljstvo sa ovim prostorima datira od njegove jedanaeste godine, kada je sa drugovima pravio sendviče za ratne zarobljenike na severu Norveške, preko pedesetih godine prošlog veka, kada je kao student boravio u Jugoslaviji, preko diplomatskog angažovanja, pa sve do današnjih dana. On se založio da se prijateljstvo između norveškog i srpskog naroda nastavi i u budućnosti, naglasivši da sada ima sve razloge da Beograd nazove svojim gradom.

Za ovo najviše priznanje, koje grad Beograd dodeljuje izuzetnim pojedincima, Torvalda Stoltenberga predložio je Beogradski fond za političku izuzetnost za zasluge u afirmaciji grada Beograda i doprinos razvoju i unapređenju saradnje i međusobnih odnosa Kraljevine Norveške i Republike Srbije.

Povelja Počasni građanin Beograda je umetničko delo, unikatne izrade i dodeljuje se veoma retko, ličnostima visokog formata, šefovima država ili vlada, istaknutim umetnicima i diplomatama. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.