Naslovna » BG servis » Prokop: Beograd – centar, finalni projekat
Prokop: Beograd - centar, finalni projekat

Prokop: Beograd – centar, finalni projekat

Tržni centar, garaža na više nivoa, parking za bicikle… Za Prokop, zvanično „Beograd – centar“, konačno je objavljen finalni projekat.

Sada javnost može da uputi primedbe i sugestije.

Realizacija ovog decenijskog projekta biće urađena u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju pristupnih saobraćajnica i staničnu zgradu. Druga faza (sa nekoliko podfaza) obuhvatiće izgradnju komercijalnih sadržaja.

Nova gradska saobraćajnica bi trebalo da ide iz Bulevara kneza Aleksandra, ka moderno sagrađenoj staničnoj zgradi.

Radiće se i pristup podstanici iz Prokopačke ulice, službeno-tehnički ulaz zgrade, ali i saobraćajna veza iz Bulevara vojvode Putnika. Sa auto-puta je, u drugoj fazi, planiran pristup donjem staničnom trgu, kao i biciklistička staza, parking za dvotočkaše i taksi vozila.

Prokop: Beograd - centar, finalni projekat
Foto: Beobuild.rs

Prokop sa „zelenim“ krovom

Kada su objekti u pitanju, u prvu fazu ulaze projektovanje i izgradnja službenih i tehničkih delova stanične zgrade. Sve drugo, poput njenog izgleda i komercijalnih sadržaja, to da li će krov garaže biti „ozelenjen“, u narednoj je fazi.

Prostor od oko 80 hektara, koji obuhvata Savski amfiteatar, popunjen je danas železničkim postrojenjima različite namene. Izgradnjom putničke stanice Beograd – centar, tehničkih stanica u Zemunu i Kijevu, robno-transportnog centra u Makišu i obilazne pruge Beli Potok – Vinča – Pančevo, Savski amfiteatar bi se konačno oslobodio.

Izgradnja stanice „Beograd – centar“, poznatije kao Prokop, traje već skoro četiri decenije. Počela je davne 1977. godine, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka novca. Devedesetih je nastavljena, pa je ponovo je prekinuta 2000. godine. Prva faza rekonstrukcije, koja još traje, počela je krajem prošle godine. Vrednost radova je 25,8 miliona evra. Kad bude završen, Prokop će imati kapacitet od 40.000 putnika dnevno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.