Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Radost Evrope 2015: Igra
Radost Evrope 2015

Radost Evrope 2015: Igra

Tradicionalni Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ biće održan od 2. do 5. oktobra, u Beogradu.

Po 46. put Beograd će tokom četiri dana trajanja manifestacije postati dečja prestonica Evrope, koja će ugostiti decu iz 17 evropskih zemalja. Deca iz 17 beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima vršnjake iz evropskih zemalja, tako da će više od 500 mališana direktno učestvovati u svim programima manifestacije.

„Igra“, kao tema ovogodišnjeg 46. Susreta dece Evrope „Radost Evrope“ preuzeta je iz „Rečnika prijateljstva“ Duška Radovića, jednog od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca. Povodom održavanja prvog Susreta dece Evrope davne 1969. godine, Duško Radović sačinio je “Rečnik prijateljstva“ izabravši petnaest reči za decu: dete, Evropa, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda i sunce.

Susreti prijateljstva

Inspirisani igrom, deca će se predstaviti kroz muziku, ples, slikarstvo i sveukupno dečje stvaralaštvo na karnevalu u centru grada, koncertima „Susreti prijateljstava“ u Dečjem kulturnom centru Beograd, Međunarodnom likovnom konkursu, poludnevnom programu na Adi Ciganliji i svečanom koncertu u Sava centru. Učestvujući u manifestaciji, deca dobijaju mogućnost da se međusobno upoznaju i uspostave trajna prijateljstva.

Davne 1969. godine, „Susreti četvrtkom“ tadašnjeg Doma pionira organizovao je prvi susret dece Evrope, kojim je obeležen 5. oktobar – Međunarodni dan deteta. Od tada, prve nedelje oktobra, beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope.

Skoro da nema zemlje u Evropi čija deca nisu bila učesnici “Radosti Evrope“ i generacije beograđana koja u ovoj manifestaciji nije učestvovala. U vreme trajanja ove velike manifestacije, Beograd postaje dečja prestonica Evrope.

Organizator manifestacije Radost Evrope je Dečji kulturni centar Beograd pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Beograda. (danubeogradu.rs)

Radost Evrope 2015 – program

Petak, 2. oktobar
12.00… Karneval od Trga Republike do Kalemegdana
12.30… Svečano otvaranje na Kalemegdanu
13.00… Poseta Beo Zoo vrtu
18.00… Likovni konkurs (DKCB)

Subota, 3. oktobar
13.00… Sportsko-rekreativni dan (Ada Ciganlija)

Nedelja, 4. oktobar
10.30… Koncerti „Susreti prijateljstva“ (DKCB)

Ponedeljak, 5. oktobar
18.00… Radost Evrope u Sava centru

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.