Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Sajam knjiga: Arhipelag – nove knjige i gosti
Arhipelag - Sajam knjiga 2015

Sajam knjiga: Arhipelag – nove knjige i gosti

Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti nova izdanja u svojim prepoznatljivim edicijama uz gostovanja najtraženijih pisaca koji objavljuju za ovu izdavačku kuću.

Knjige i edicije u izdanju Arhipelaga dobile su osam nagrada u poslednjih godinu dana, od kojih je najnovija „Andrićeva nagrada“ za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2014. godini koja je upravo uručena Uglješi Šajtincu za knjigu Banatorijum.

Arhipelag je u proteklih godinu dana organizovao više od 130 književnih događaja u Srbiji i u zemljama u okruženju, kao i devet gostovanja i srpskih turneja stranih pisaca. Najvažniji pojedinačni događaj je Beogradski festival evropske književnosti koji je održan od 23. do 26. juna i koji je privukao veliku pažnju publike i medija. Arhipelag je između dva Sajma knjiga potpisao više od 30 ugovora sa stranim izdavačima za prevode knjiga srpskih autora.

Sajamske premijere

Među sajamskim premijerama Arhipelaga nalaze se i romani Alekseja Slapovskog Feniksov sindrom i Petera Esterhazija Ništa od umetnosti, knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud i druge priče i Pavela Vilikovskog Čarobni papagaj i preostali kič, kao i knjiga putopisa novog autora Arhipelaga Veselina Markovića Svetlost na vodi posvećena Norveškoj.Arhipelag - Peter Esterhazi - Ništa od umetnosti

Nova knjiga velikog američkog pisca Majkla Kaningema Divlji labud doživljava svetsku premijeru u izdanju Arhipelaga. Američko izdanje ove knjige biće objavljeno dvadesetak dana kasnije, polovinom novembra. Ubrzo posle srpskog i američkog izdanja pojaviće se izdanje ove knjige i u Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Portugalu.

Majkl Kaningem, jedan od vodećih savremenih svetskih pisaca, napisao je jedanaest nesvakidašnje uzbudljivih i provokativnih priča modernog doba od kojih svaka vuče neku nit iz poznatih bajki evropske i američke civilizacije. Podsećajući na bajke u kojima se javlja otrovna jabuka, devojka s dugom kosom koja donosi nesreću, tajanstvena kuća duboko u šumi ili zveri i talismani, Majkl Kaningem priča snažne, pronicljive i otrežnjujuće priče današnjeg vremena u kome se čovek, na prvi pogled, sasvim odvojio od mitskih situacija, starih priča i tajanstvenih značenja. Kaningem polazi od bajki da bi nas suočio s pričama o uzvišenim otkrovenjima i neponovljivim situacijama, o čudu i mitu u savremenoj svakodnevici. Otuda ove priče imaju draž otkrića i najređe pripovedačke snage. Ovu izuzetnu knjigu prate ekskluzivni crteži japanske ilustratorke Juke Šimizu.

Feniksov sindrom Alekseja Slapovskog, jednog od najznačajnijih pisaca postsovjet-skog perioda, uzbudljiva je i kritički izoštrena povest o ruskoj tranziciji iz pera novog Harmsa ruske književnosti. U ovoj snažnoj priči ukazuju se nenadmašni ljubavni zapleti i raskošna slika društva od vrha do dna, od običnih ljudi do oligarha, od bede do besa. Glavni junak, posle požara koji je sam nenamerno izazvao, u kontaktu s vatrom gubi pamćenje, postajući svaki put neko drugi, i više ne može da se seti ko je, zapravo, on. Otkrivajući identitet i prošlost Goše-Georgija-Viktora, Slapovski upečatljivo slika život svojih savremenika, žitelja malog grada u blizini Moskve, ali i ukupnu rusku stvarnost u proteklih 25 godina.

Ništa od umetnosti jedna je od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, živog klasika mađarske i evropske književnosti. Ništa od umetnosti je pronicljiv i jezički raskošan roman o majci i o fudbalu. Glavni junak romana je dečak koji odrasta pored majke koja je zaluđena fudbalom i čiji je život trajno obeležila slava velike mađarske fudbalske generacije. Otuda se kao paralelni glavni junak ovog izazovnog romana pojavljuje veliki fudbaler Ferenc Puškaš uporedo sa Božikom, Ciborom i Hidegkutijem. Prateći uzbudljivu privatnu i javnu istoriju Srednje Evrope u drugoj polovini XX veka, roman Petera Esterhazija dolazi do naših dana u kojima su mitovi i idoli dobili sasvim nova lica.

Romansijer i pripovedač Veselin Marković postaje novi autor Arhipelaga objavljujući knjigu putopisa o Norveškoj Svetlost na vodi: Put na sever. Živeći u Norveškoj pet godina, Marković je iznutra upoznao jednu kulturu i zemlju, posetio je njene manje poznate gradove i krajeve, i napisao uzbudljivu priču o zemlji dnevne i noćne svetlosti, o Oslu i glečerima, moru i kopnu, o dalekom severu i fjordovima, o norveškim mitovima i norveškoj savremenosti.

Svedočenja, romani, priče, istorija, poezija…

Arhipelag objavljuje aktuelnu knjigu poznatog slovenačkog pisca Aleša Štegera Na kraju napisano koja je nastala letos u avgustu u Beogradu i predstavlja jedinstveno svedočenje o drami sirijskih izbeglica koja i dalje traje. Na kraju napisano je knjiga eseja i zapisa, proznih fragmenata i dramatičnih ispovesti o drami sirijskih izbeglica na putu od Bliskog Istoka, preko Srbije, do Evrope, uz dvadesetak fotografija izbegličkog kampa u Beogradu koje je uradio sam pisac.Arhipelag - Vida Ognjenović - Preljubnici

Nova izdanja u Arhipelagu doživljavaju najpoznatiji i najprevođeniji roman Vide Ognjenović Preljubnici, roman u slici i reči Milete Prodanovića Ultramarin, kao i knjiga priča Mihajla Pantića Sedmi dan košave u kojoj se figura susreta na Novom Beogradu pokazuje kao glavna okosnica pripovedanja.

Preljubnici, koji se sada pojavljuju u osmom izdanju, jesu roman o drami identiteta s kojoj se suočava glavna junakinja odlučna da, uprkos svim nevoljama vlastitog iskustva, oblikuje identitet po vlastitoj meri i da sama oblikuje i ispriča priču svog života. Prodanovićev Ultramarin je snažna priča o ocu, o detinjstvu i odrastanju, o postojanju i nestanku jedne zemlje, o Italiji i umetnosti. Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti roman u pričama Mladena Vurune Sedam jezivih dana i Slučajnog putnika, odličnu knjigu priča iz zaostavštine Davida Mladinova, pisca koji je dugo živeo u SAD.

Izuzetna knjiga poznatog italijanskog istoričara Eđidija Ivetića Granica na Mediteranu govori o susretima kultura, ali i istorijskih, političkih i nacionalnih težnji na Istočnom Jadranu, razapetom između Italije i južnoslovenskog sveta, od sredine XIII do kraja XX veka.

Knjiga Duška Lopandića Vreme sjaja, vreme tame predstavlja uzbudljivu diplomatsku istoriju Srbije od XIII veka do početka Drugog svetskog rata napisanu kroz portrete najvažnijih srpskih diplomata u tom periodu: od kralja Milutina, preko dubrovačkih poklisara i Save Vladislavića, Dositeja i Petra I Cetinjskog, prote Mateje i Ilije Garašanina, Jovana Ristića i Stojana Novakovića, do Nušića i Rakića, Pašića i Milovanovića, Dučića i Jovana Jovanovića Pižona, Crnjanskog i Vinavera, kralja Aleksandra i kneza Pavla, Stojadinovića i Andrića. Lo-pandić je napisao jedinstvenu knjigu o diplomatskom umeću, o velikim usponima i porazima.

Nove knjige u ediciji „100 slovenskih romana“, koja će imati posebno predstavljanja na 60. Beogradskom sajmu knjiga, jesu romani slovenačkog pisca Vlada Žabota Vučje noći i modernog klasika slovačke književnosti Dušana Kužela Lampa.

Arhipelag nastavlja da objavljuje poeziju i ove godine ima čitavo kolo od četiri knjige pesama. Posle knjiga Amira Ora Muzej vremena, Ane Ristović Čistina i Radomira Uljarevića Škola odučavanja, na Sajmu će biti predstavljena nova knjiga pesama Vladimira Kopicla Format zveri.

Pre dve godine Arhipelag je pokrenuo ediciju elektronskog izdavaštva. U susret Sajmu knjiga Arhipelag će objaviti i elektronsko izdanje knjige Ljubomira Erića Strah od smrti.

Na svom sajamskom štandu Arhipelag svakog dana organizuje gostovanja svojih pisaca i njihovo druženje sa čitaocima. Kako kažu u ovoj izdavačkoj kući, njihov štand je osmišljen kao mesto na kome su vidljivi knjige, pisci i čitaoci. Arhipelag je za školske biblioteke pripremio programsku akciju Biblioteke za škole, čija se kulminacija očekuje za Školski dan, dok čitaoci svakog dana mogu da očekuju specijalne sajamske popuste, nagrade igre i akcije. (danubeogradu.rs)

Pisci na štandu Arhipelaga

Ponedeljak, 26. oktobar, 15-17 časovaArhipelag - Majkl Kaningem - Divlji labud i druge priče
• Nikola Moravčević (Grof Sava Vladislavić)
• Živorad Nedeljković (Ulazak)
• Radomir Uljarević (Škola odučavanja)

Utorak, 27. oktobar, 15-17 časova
• David Albahari (Propuštena prilika)
• Vladimir Kopicl (Format zveri)
• Ana Ristović (Čistina)

Sreda, 28. oktobar, 15-17 časova
• Goran Marković (Tri priče o samoubicama)
• Veselin Marković (Svetlost na vodi: Put na sever)
• Srđan V. Tešin (Priče s Marsa / Skrati priču)

Četvrtak, 29. oktobar, 15-17 časova
• Laslo Blašković (Razbrajalica)
• Mladen Vuruna (Sedam jezivih dana)
• Nemanja Rotar (Poslednji Romeji / Sutradan posle detinjstva)

Petak, 30. oktobar, 15-17 časova
• Vladislav Bajac (Bekstvo od biografije)
• Mileta Prodanović (Ultramarin)
• Uglješa Šajtinac (Banatorijum / Sasvim skromni darovi)

Subota, 31. oktobar, 15-17 časova
• Vida Ognjenović (Visoka voltaža)
• Dragoljub Mićunović (Život u nevremenu I-II / Susret sa stvarnošću)
• Mihajlo Pantić (Sedmi dan košave / Vonder u Berlinu)

100 slovenskih romana

25. oktobar – 1. novembarArhipelag - Veselin Marković - Svetlost na vodi
• Izložba „Edicija 100 slovenskih romana na slovenskim jezicima“

Sreda, 28. oktobar, 14.00-14.50 časova
Plato Miloša Crnjanskog
• Međunarodna ustanova „Forum slovenskih kultura“ – 100 slovenskih romana
panel diskusija: Jani Virk, Andreja Rihter, Gojko Božović

Četvrtak, 29. oktobar, 12.00-12.50 časova
Sala „Vasko Popa“
• Premijera i potpisivanje engleskog izdanja romana Lasla Blaškovića Madonin nakit
Učestvuju: Laslo Blašković, Rendal Mejdžor, Ivana Đurić Paunović, Andreja Rihter, Gojko Božović

Školski dan

Četvrtak, 29. oktobar 2015. – štand Arhipelaga
• 11-12 časova… Knjige za lektiru u izdanju Arhipelaga
• 11-16 časova… Programska akcija Biblioteka za škole
• 16-17 časova… Nemanja Rotar: Sutradan posle detinjstva. Knjiga o Miki Antiću i odrastanju