Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » The Rough Guides: Beograd – skriveni dragulj Evrope
Beograd - skriveni dragulj Evrope

The Rough Guides: Beograd – skriveni dragulj Evrope

U poznatom vodiču za turističke destinacije The Rough Guides, Beograd je istaknut kao najbolje skriveno mesto u Evropi.

Novinarka Mary Novakovic navodi da je „srpska prestonica uvek u pokretu – vibratna scena novih barova i restorana se konstantno menja, uz stare i uveliko popularne. Posle vrelog leta, sada je idealno vreme za uživanje u gradskoj kulturi ispijanja kafe i u najboljem noćnom provodu u istočnoj Evropi“.

U svom članku o Beogradu napisala je da postoji mnogo prednosti Beograda i razloga za posetu, a najvažniji su „nenadmašiva party scena na beogradskim rekama“, „ozbiljne hip zone“, „kraljevske gozbe“ ali i to što u Beogradu možete da se „vratite kroz vreme“.

Istorija pod stopalima

U tekstu koji je objavio The Rough Guides dalje piše:

„Nema mnogo gradova koji su iskoristili obale svojih reka kao što je to učinio Beograd. Više od 200 splavova, klubova i restorana su nanizani duž obale Save i Dunava, i rangiraju se od malih intimnih kafea pa sve do pravih noćnih klubova koji su otvoreni do zore…

Šetnja gradom je pravo uživanje: gotovo da ne postoji miran kutak u Knez Mihailovoj ulici, beogradskom pešačkom bulevaru koji preseca Stari grad. Među uličnim zabavljačima, prodavcima i brojnim šetačima, možete razgledati izloge ili zastati na kafu u nekom od mnogih kafića ispred reljefnih zgrada iz 19. veka.

Ako pređete preko Save do Zemuna, odmah ćete primetiti razliku između istoka i zapada. Sada beogradsko predgrađe, Zemun je bio deo Austrougarskog carstva do 1918. i odlikuje ga habzburško arhitektonsko nasleđe. Ali, atmosfera je tipično balkanska, sa mirisom turske kafe koja dopire sa stolova taverni pored reke, pomešanih sa aromama specijaliteta rečnih restorana. Za panoramsko razgledanje Beograda i Dunava, popnite se do Kule Gardoš.

Čak i turističke zone imaju boemski karakter: Skadarlija je najbliže turističkom mestu od svega što Beograd nudi, boemska četvrt iz 19. veka gde su pesnici i pisci odlazili i raspravljali uz kafu, rakiju i cigarete, na kaldrmi. Istu kafu, rakiju i cigarete ćete ovde i dalje naći, na istoj kaldrmi, pored staromodnih kafana u kojima muzičari sviraju tradicionalne srpske pesme…

Istorija pod stopalima: Kalemegdan je najstariji deo grada, prostran park koji obuhvata istoriju Beograda još od doba Rimljana. Ovde je prijatno provesti dan, šetajući stazama opasanim drvećem, istražiti impozantnu Tvrđavu i Vojni muzej, i popeti se do vidikovca sa kog se pruža pogled na Savu i Dunav. Ovo je ujedno i gradsko zeleno jezgro, mesto za odmor, piknike i lagane šetnje. Ako svratite na ručak u Kalemgdansku terasu, čućete zvuke životinja obližnjeg Zoo vrta.

Članak u celini možete pročitati ovde.