Naslovna » Izlasci » Film » Tragedija „Otelo“ u bioskopu Cineplexx
Tragedija "Otelo" (Metropoliten opera)

Tragedija „Otelo“ u bioskopu Cineplexx

U bioskopu Cineplexx Ušće SC biće organizovan prenos iz Metropolitena čuvene tragedije „Otelo“, 17. oktobra od 18.55.

Direktan prenos Verdijevog remek dela još je zanimljiviji domaćoj publici zbog srpskog operskog pevača Željka Lučića koji je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama.

U priči o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji publika će videti i čuti Lučića, koga je gledala ranije u „Rigoletu“ i „Magbetu“. Pevač ističe značaj direktnih prenosa opera iz Njujorka:

– Veliko mi je zadovoljstvo što će se i ove godine prenositi uživo predstave iz Metropolitena! To je od velikog značaja za sve ljubitelje operske umetnosti, i time se i našim sugrađanima dočarava i na neki način približava sve što je novo u svetu opere. Kao što su devedesetih godina prošlog veka, tri tenora približili operu velikim masama, tako danas ovi prenosi omogućavaju širokom spektru ljudi da privilegiju bogatih i elite privuku sebi i da vide dostignuća operske umetnosti na najvišem nivou! Drago mi je da bar tako, ako već ne mogu uživo, budem sa prijateljima i poštovaocima opere iz naše zemlje. Uvek je jedan duboki poklon na kraju predstave namenjen njima. Živeli i da se gledamo još puno, puno leta!

Lučić u ulozi Jaga

Janik Nezet Seguin diriguje novom postavkom čuvene opere „Otelo“ čiju režiju potpisuje Bartlet Šer. Aleksandr Antonenko po prvi put u Metu peva naslovnu ulogu izmučenog venecijanskog Mavara, Sonja Jončeva debituje u ulozi Dezdemone, dok se Željko Lučić pojavljuje u ulozi njegovog rivala Jaga. Dimitri Pitas u ovoj postavci peva ulogu kapetana Kasija, a ambasadora Mletačke Republike Lodovika igra Gunter Groisbeck. Scenografkinja Es Devlin, koja stoji iza velikih operskih produkcija u Kovent Gardenu, Skali i ostalim vodećim operskim kućama, ovom produkcijom debituje u Metu.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 1.300 RSD po predstavi. Kupovinom četiri ili više karata za prikazivanje ostvaruje se pravo na sniženu cenu karte od 1000 RSD za sezonu 2015/2016. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Otello. Trajanje: 207 minuta. Žanr: opera, direktan prenos iz Metropoliten opere. Mesto: Njujork, 2015. Učestvuju: Sonya Yoncheva, Aleksandrs Antonenko, Željko Lučić. Režiser: Yannick Nézet-Séguin.