Naslovna » BG servis » Tunel ispod Ade, most preko Dunava, novi Avalski put…
Tunel ispod Ade i drugi radovi u Beogradu

Tunel ispod Ade, most preko Dunava, novi Avalski put…

Objavljen je nacrt novog Generalnog urbanističkog plana koji na teritoriji Beograda donosi mnoge novine kao što je tunel ispod Ade Ciganlije.

„Novosti“ prenose da su reakcije javnosti burne ali očekivane, a da je najčešće pitanje koje građani postavljaju: šta će biti sa ostatkom Srbije, tj. da li će se i dalje samo Beograd razvijati, a provincija zaostajati.

Evo i najinteresantnijih delova nacrta Generalnog urbanističkog plana…

Tunel, most, tunel, most…

🚧 Magistrala T6 protezala bi se od Severne tangente, od Pupinovog mosta, preko Zemuna i Novog Beograda, do Čukarice. Novobeogradska Ulica dr Ivana Ribara, podzemnim tunelom ispod Ade Ciganlije, bila bi spojena sa Čukaricom.

🚧 Saobraćajnica bi se nadovezala na Ulicu maršala Tolbuhina, kod nadvožnjaka kojim se „preskače“ Savska magistrala, gde je planirana i nova saobraćajna petlja.

🚧 Ukoliko budu obezbeđena finansijska sredstva, planiran je i most na Savi, između Brankovog i Gazele, kao i dve kapitalne saobraćajnice koje će spojiti obale Dunava kod Ade Huje i Vinče. A da bi se završio Unutrašnji magistralni prsten (UMP), moraće i da se probije tunel ispod Topčiderskog brda, kako bi se povezao Most na Adi sa Autokomandom.

🚧 Zbog izgradnje Severne tangente, gotovo je izvesno da će Beograd jednog dana morati da izgradi most preko Dunava, kojim bi se povezali Karaburma i palilulsko naselje Zaga Malivuk, u kojem se nalazi Pančevački put. Pored starog, izgradio bi se i novi Avalski put, koji bi se protezao od Kumodraške ulice do Belog Potoka.

Ukoliko se, kako je planirano do Nove godine, izglasa ovakav nacrt Generalnog urbanističkog plana, ostavlja se prostor, pravna osnova, da se, u nekom budućem vremenu, kada država i grad budu imali novca, i realizuje.