Naslovna » BG servis » Uskoro opet RTS pretplata?
RTS pretplata

Uskoro opet RTS pretplata?

RTS pretplata ponovo će biti uvedene od 1. januara 2016, a već je utvrđeno kako će izgledati obrazac uplatnice za taksu za javni servis.

Uprave Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine utvrdile su, u skladu sa zakonom, i kako će da izgleda obrazac zahteva za oslobađanje od plaćanje te obaveze.

Trenutno se radi na ažuriranju baze podataka korisnika koji će ponovo plaćati pretplatu za javne servise, koja će se ovoga puta nazivati taksa. Cena će biti do 500 RSD, ali odluku donose upravni odbori RTS i RTV.

Po Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu. Ipak, još nije poznato, zbog zakona, da li će se taksa za javni servis stizati kao poseban račun ili će biti stavka na računu za struju.

A sadašnje odredbe Zakona o javnim medijskim servisima, usvojene avgusta prošle godine, ne ostavljaju mogućnost da se taksa naplaćuje putem računa za struju, već tako što bi građani dobili 12 listića za jednu godinu i sukcesivno ih uplaćivali.

Odluku donosi „vrh vlasti“

Odluka o ovome trebalo bi, po nezvaničnim informacijama, da stigne iz samog vrha vlasti, a građane bi trebalo javno da pozove da poštuju ovu obavezu upravo premijer Aleksandar Vučić. On je, inače, i doneo odluku sa se pretplata ukine na dve godine i da se RTS i RTV finansiraju privremeno iz državnog budžeta, piše Danas.

U nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja tvrde za Danas da za sada nije stigao nijedan zahtev za promenu Zakona o javnim servisima, te da ostaje sve kako se predviđa zakonom koji je usvojen pre 14 meseci.

Inače, obveznik plaća taksu na mesečnom nivou i to do petog u mesecu za prethodni mesec. Na dospele a neizmirene obaveze obračunava se kamata, u skladu sa zakonom, navodi se u Zakonu o javnim servisima.

„Glavni izazov biće povećati procenat naplate i ubediti građane da taksa za javni servis mora da se plaća. Pominje se da je namera RTS da bude ažurniji u potraživanju dugovanja, tako što bi već posle dva-tri neplaćena računa predmete ustupili izvršiteljima. Tako bi iznos od 1.000 RSD za dva neplaćena računa mogao da naraste i do deset puta, kada se doda nagrada za izvršitelje, kamate i takse.

Gledaoci javnim servisima duguju 53,7 milijardi dinara ili 448 miliona evra – presek je stanja od pre dva meseca. Dugovi za RTV pretplatu zastarevaju posle 12 meseci, ako u međuvremenu nije pokrenut postupak naplate. Tako se taj dug svakog meseca smanjuje, zbog dela koji postaje nenaplativ“, pišu Novosti.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.