Naslovna » BG svaštara » Književnost » White Raven za knjigu „Koga se tiče kako žive priče“
White Raven 2015

White Raven za knjigu „Koga se tiče kako žive priče“

Knjiga Kreativnog centra „Koga se tiče kako žive priče“ dobila je oznaku White Raven za 2015. godinu.

Delo Dejana Aleksića koje je ilustrovala Maja Veselinović našla se i u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta.

Žiri je u obrazloženju naveo sledeće: „Knjiga Dejana Aleksića namenjena je deci i mladima i dokazuje da poznavanje teorije književnosti nije neophodno za uživanje u zabavnim pripovedačkim formama i preplitanju različitih pripovedačkih nivoa koje autor uspešno koristi. Posebno se ističe to da je način na koji autor pričama daje ljudske osobine izuzetno zanimljiv. Priče dobijaju moć govora, razgovaraju s piscem, a on sâm se u živim pričama obraća čitaocima i dovitljivo ih uvodi u svet književnosti i njenih osobenosti“.Kreativni centar: Koga se tiče kako žive priče

Knjiga „Koga se tiče kako žive priče“ dobila je Nagradu Beogradskog sajma knjiga za najbolju dečju knjigu u 2013. godini, kao i Nagradu Srebrno Gašino pero za najduhovitije literarno ostvarenje za decu objavljeno u 2013. godini.

White Raven

Oznaku White Raven dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Katalog White Ravens 2015 biće predstavljen 15. oktobra na Sajmu knjiga u Frankfurtu (14-18. oktobar 2015), kada će svaki izdavač čija se knjiga našla u katalogu dobiti svoj primerak.

Na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji u proleće 2016. godine sve nagrađene knjige biće izložene na štandu Međunarodne biblioteke za decu. Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova iz 55 zemalja, a spisak knjiga i obrazloženja možete pogledati ovde.

Svake godine stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu biraju nove knjige iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu White Ravens, prvi put štampanom 1993. godine. Do 2006. pet naslova iz Srbije našlo je svoje mesto u ovim katalozima. Posle devet godina prestižna oznaka White Raven ponovo je dodeljena delu iz Srbije – knjizi „Koga se tiče kako žive priče“. To je prvo izdanje Kreativnog centra koje se našlo u ovim katalozima.

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju odabrane knjige Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Digitalni katalog sadrži 3.557 knjiga na 60 jezika iz 84 zemlje. Pretraga je moguća po ključnoj reči, godini u kojoj je knjiga odabrana da uđe u katalog, po zemlji iz koje dolazi, jeziku na kojem je objavljena itd.