Naslovna » Izlasci » Festivali » 10. Festival srpskog filma fantastike od 24. do 27. novembra
10. Festival srpskog filma fantastike

10. Festival srpskog filma fantastike od 24. do 27. novembra

10. Festival srpskog filma fantastike biće održan od 24. do 27. novembra, prvi put u novom prostoru – u Studentskom kulturnom centru.

Deceniju postojanja, Festival srpskog filma fantastike će proslaviti sa više od stotinu filmova iz čitavog sveta.

Sadržaj festivala činiće bogat filmski i prateći program u vidu izložbi, tribina i gostovanja. Gosti jubilarnog FSFF-a biće italijanski reditelj i autor čuvenog filmskog serijala „Demoni“ Lamberto Bava, majstor filmske maske Serđo Stivaleti i najpoznatiji turski reditelj horror filmova Hasan Karacadag.

Najbolji filmovi će, i ove godine, biti nagrađeni zvaničnom festivalskom nagradom „Koskar“, dok će najbolji film na zadatu temu – ove godine su to bile urbane legende – biti nagrađen „Piramidom“. O najboljim filmovima odlučivaće žiri u sastavu: Nikola Đuričko – domaći, Hasan Karacadag – međunarodni i Predrag Ličina regionalni program.

Od pratećeg festivalskog programa izdvajamo dve tribine, posvećene urbanim legendama i domaćem filmu fantastike, kao i retrospektivu posvećenu desetogodišnjici Festivala. Takođe, posetioci će biti u prilici da vide interesantnu i neobičnu izložbu kostima, autorke jedinstvenog stvaralačkog senzibiliteta – Ljubice Dolašević, kao i izložbu skulptura autora Arpada Slancika. Budući da ove godine neće biti „Zombi šetnje“, posetioci festivala će moći da se podsete ranijih godina, na izložbi pod nazivom „Zombie Walk by Zec“.

Ova izložba će predstavljati retrospektivu „Zombi šetnje“ iz ranijih godina, viđene objektivom našeg renomiranog fotografa Aleksandra Zeca. Takođe, za one koji vole spoj novih tehnologija i fantastike, biće priređena interesantna izložba „3D Art Vojislava Vukadina“. Posetioci ove postavke će imati prilike da vide rezultate novih dostignuća u svetu 3D modelovanja, za ovu priliku prilagođene žanru i senzibilitetu Festivala.

Sve u svemu, svim posetiocima jubilarnog 10. Festivala srpskog filma fantastike, zagarantovan je sjajan provod: dobri filmovi, odličan prateći program i prijatan ambijent filmske fantastike za koji se, kao i svake godine, pobrinuo tim domaćih stručnjaka i zaljubljenika u ovaj fantastični žanr. (danubeogradu.rs)