Naslovna » Izlasci » Festivali » 2. Japansko-srpski festival filma, 11. i 12. novembra
Japansko-srpski festival filma

2. Japansko-srpski festival filma, 11. i 12. novembra

Japansko-srpski festival filma (JSFF) biće održan 11. i 12. novembra u Domu omladine Beogradu ali i u Kinoteci.

Festival se održava u Beogradu i Tokiju. To je multidisciplinarni tip događaja čiji je cilj da kroz filmski program, fotografije, radionice, razgovore i tribine pruži mogućnost posetiocima da analiziraju kreativnost ove dve zemlje.

„Identitet“, kao tema ovogodišnjeg festivala, inspirisala je mnogobrojne filmske stvaraoce, tako da beogradsku publiku očekuje znatan broj kratkometražnih filmskih ostvarenja različitih žanrova. U toku tri dana festivala, publika će imati priliku da doprinese stvaranju nove platforme za razmenu i prožimanje dve naizgled suprotne kulture.

U okviru pretpremijere,10. novembra od 19.00, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazana dva filma iz programa festivala, kao i film čuvenog reditelja Akire Kurosave „Rašomon“, iz 1950, u koji će nas uvesti govor prof. Nikole Stojanovića. Pored projekcija, posetioce očekuju i razgovori sa gostima i organizatorima festivala.Za dž

U sredu, 11. novembra od 20.00, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, festival će otvoriti ataše za kulturu Ambasade Japana. Biće organizovan i scenski performans uz podršku Kendo saveza Beograda.

Filmovi i razgovori

Prvog dana festivala posetioci će učestvovati u „Putospektivi“, interaktivnom razgovoru o svakodnevnom životu i nesvakidašnjim iskustvima u Japanu, kao i savetima i dogodovštinama putnika koji su imali prilike da se upoznaju sa različitim sferama japanske kulture življenja.

Japansko-srpski festival filma će i ove godine nagraditi najbolja ostvaranja na temu „Identitet“ u selekciji Predraga Velinovića i po izboru članova žirija u čijem su sastavu priznate ličnosti iz sveta sedme umetnosti Srbije i Japana – Svetozar Cvetković, Oleg Novković, Ryo Suzuki i Akiyoshi Imazeki. Favorit publike biće proglašen na dan zatvaranja.

Drugi dan festivala, pre revijalnog programa, posetioce očekuje tribina sa temom „Susret reditelja: Filmsko stvaralaštvo“ gde ćemo imati prilike da čujemo šta reditelji Đunsuke Kinošita iz Japana i Mihajlo Dragaš iz Beograda misle o inspiraciji i procesu stvaranja filmskih ostvarenja.

Tokom trajanja festivala održaće se i izložba fotografija multimedijalnog umetnika Nemanje Vorkapića, kao i radionice u saradnji sa Mikro FAF-om. Učesnici će imati priliku da i sami oprobaju svoju kreativnost na sceni opremljenoj rekvizitima i scenografijom „Košutnjak filma“.

Osnovna ideja JSFF-a jeste da podstakne i umreži stvaralaštvo neafirmisanih filmskih autora u zemljama festivala, kao i na ostalim destinacijama gde JSFF tim organizuje programske projekcije.

Sadržaj festivala besplatan je za sve posetioce. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.