Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Off frame festival u KC Rex
5. Off frame festival

5. Off frame festival u KC Rex

Peti regionalni festival društveno angažovanog teatra Van okvira / Off Frame biće organizovan od 26. novembra do 1. decembra u KC Rex (Jevrejska 16).

Na otvaranju Off frame festivala, 26. novembra od 19.30, biće izvedena predstava „Vaša vaš“ (lutkarska skaska sa greškama i češkama). Učestvuje horsko-pozorišna trupa Deca sa Meseca (Dom za decu i omladinu „Vera Radivojevic“, Bela Crkva) i gosti iznenađenja.

Svi programi festivala Van okvira / Off Frame su besplatni za publiku. Izvedbeni prostori su pristupačni za korisnike/ice kolica. Na predstavama je obezbeđen prevod na srpski znakovni jezik, kao i naracija za slepe i slabovide osobe.

Misija festivala je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji, regionu i šire, i da promoviše uključivanje u pozorišni rad i predstave onih koji su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni. Festival je regionalnog karaktera i okuplja umetnike/ice sa prostora bivše Jugoslavije (koji je ovde određen kao zajednički kulturni prostor sa mnogo sličnosti i razlika).

Na festivalu će se okupiti stvaraoci koji se na različite načine bave pitanjem identiteta. Identitet je paradoksalna tvorevina. Sa jedne strane, identifikujući se kao određeni subjekt, bivamo prepoznati od okruženja. Navodno identitet odražava našu specifičnost. Sa druge stane, on je rezultat procesa poistovećivanja sa važnim drugima, on je ostatak tih odnosa koji je pomešan sa fantazijama i željama. Zapravo, identitet je ostatak isksutva sa drugima, onako kako je to iskustvo subjekt sebi predstavio.

Identitet često biva promovisan kao stabilna kategorija. Stoga, države, njihove administracije, industrije zabave, sistemi održavanja kapitalistički zasnovanog poretka i sl. teže da veštački održavaju identitete, ne bi li mogli lakše da ih koriste za svoje interese. Zato nacionalni identiteti, između ostalog, postaju sredstva održavanja „nacionalnih“ interesa, odnosno održavanja teritorijalne (i finansijke) dominacije.

Neoliberalno tržište profitira, ako se neki deo društva profiliše kao deo određenog identiteta, te se mogu praviti produkti koji su npr. namenjeni prevashodno LGBT populaciji. Takođe, postoji stalni pritisak da se osoba identifikuje sa onim identitetom koji joj se u određenom kontekstu nudi (npr. u rodnom smislu). Otpor je veliki kada osoba želi da izađe iz te matrice, npr. osobe sa invaliditetom.

Sistem održava ideju o identitetu ne bi li lakše mogao da kotroliše pojedince, manipuliše, klasifikuje, dodeljuje i oduzima. Fleskibilnost identiteta je dozvoljena samo tamo gde postoje interesi za takvu promenu (tako će promena ideologije i političkog identiteta „dozvoljena“ onda kada novi partijski poredak to zahteva). Postojeći poredak se obično uzima kao samorazumljiv. Festival je ove godine sebi dao zadatak da neke od postulata takvog poretka preispita.

Festival Van okvira / Off Frame je 2015. godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. (danubeogradu.rs)

Off frame festival – program

Četvrtak, 26. novembar (19.30) Vaša vaš
Petak, 27. novembar (20.00) Ona
Subota, 28. novembar (20.00) Šta kaže Irena Ristić – Hop.La!
Nedelja, 29. novembar (20.00) Vrste
Ponedeljak, 30. novembar (20.00) Hegel i duga lista prevara
Utorak, 1. decembar (20.00) Kočnica

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.