Naslovna » BG servis » Beograd postao član asocijacije Eurocities
Beograd postao član asocijacije Eurocities

Beograd postao član asocijacije Eurocities

Grad Beograd je od 6. novembra 2015. zvanično postao pridruženi član panevropske asocijacije gradova Eurocities.

Predsednica Eurocities asocijacije Johana Roland uručila je u Kopenhagenu zvanični sertifikat o pridruženom članstvu Grada Beograda u ovoj asocijaciji Ireni Vujović, pomoćnici gradonačelnika i političkom predstavniku Grada Beograda u Eurocities.

Sertifikat je upućen gradonačelniku Beograda Siniši Malom. Organizatori godišnjeg sastanka Eurocities su gradovi Malme i Kopenhagen, a podršku učešća predstavnika Grada Beograda na sastanku je dala i Ambasada Srbije u Kopenhagenu.

Grad Beograd je dugo čekao da postane član ove asocijacije koja povezuje više od 130 najvećih evropskih gradova i 40 partnerskih gradova, u kojima živi oko 130 miliona građana u 35 država.

Članstvo će svakako uticati na sveukupni razvoj našeg grada, ali i na saradnju u mnogim oblastima od ekonomije, zaštite životne sredine, saobraćaja, socijalnih pitanja do kulture, digitalne agende, javnih servisa i javnih nabavki.

Vizija razvoja ove asocijacije do 2020. godine fokusira se na pametni, inkluzivni rast, a trenutni prioriteti su oporavak, inkluzija i borba protiv klimatskih promena.

Eurocities predstavlja platformu koja članovima omogućava razmenu znanja, ideja, iskustava, analizu zajedničkih problema i razvoj inovativnih rešenja u radu šest foruma, kao i različitih radnih grupa, te realizaciju projekata, različite vidove zajedničkih aktivnosti i realizaciju zajedničkih događaja.

Mrežu Eurocities čini više od 2.500 političara, gradskih zvaničnika, stručnjaka u različitim oblastima.

Asocijacija je blisko povezana sa institucijama Evropske unije, posebno sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i Komitetom regiona, i zajednički utiče na kreiranje evropskih politika na najrazličitije teme. Takođe, povezuju nacionalna ministarstva i podstiču međuvladin dijalog tokom rotirajućih predsedavanja EU. Pomaže gradonačelnicima i lokalnim liderima da promovišu svoje gradove, ali i da istupaju u ime asocijacije kada su u pitanju ključne teme i problemi sa kojima se savremeni evropski gradovi suočavaju.

Članovi Izvršnog komiteta su gradovi Varšava, Birmingem, Barselona, Kopenhagen, Stokholm, Torino, Nant, Gent, Budimpešta, Lajpcig, Hag i Beč. Sedište Eurocities je u Briselu, ali se forumi i radne grupe organizuju u čitavom nizu evropskih gradova, u zavisnosti od specifične tematike.

Neki od članova asocijacije su Beč, Brisel, Sarajevo, Sofija, Nikozija, Zagreb, Prag, Kopenhagen, Talin, Helsinki, Pariz, Tbilisi, Berlin, Bon, Atina, Budimpešta, Dablin, Jerevan, Rim, Milano, Riga, Vilnus, Skoplje, Amsterdam, Oslo, Varšava, Lisabon, Temišvar, Ljubljana, Bratislava, Madrid, Barselona, Stokholm, Malme, Ženeva, Cirih, Istanbul, Kijev, London, Edinburg i veliki broj drugih, manjih gradova. Od gradova iz Srbije, članovi su Novi Sad i Niš. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.