Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Besplatno testiranje na HIV, 1. decembra
Besplatno testiranje na HIV

Besplatno testiranje na HIV, 1. decembra

U utorak, 1. decembra, besplatno testiranje na HIV biće organizovano u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a).

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine se održava pod sloganom „Ubrzano do kraja AIDS epidemije“. Svi zainteresovani građani moći će besplatno da se savetuju i testiraju na HIV na 4. spratu od 8.00 do 17.00.

HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.

Po podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30 odsto novootkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima obolevanje i umiranje mladih osoba.

„Procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena, pa je zato veoma bitno što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem“, ističe se u saopštenju Zavoda. (Beoinfo)