Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Hrast u Domu omladine
Festival Hrast

Festival Hrast u Domu omladine

Novi festival Hrast biće održan u Domu omladine Beograda u organizaciji Route 011.

Ideja organizatora je da okupi umetnike koji se bave duhovnim i kulturnim nasleđem iz svih perioda slovenske istorije.

Od 20.00, u sali Amerikana, u delu programa nazvanom „Munje i gromovi“, nastupiće bendovi metal muzike Despot, Rune, Wolf’s Hunger I Eshaton. Takođe, specijalni gost biće Saša Trajković – Big Sale, nekadašnji učesnik emisije „Ja imam talenat“, čiji poduhvat „Serbon“ predstavlja specifičan spoj rock’n’roll-a i tradicinalne balkanske muzike. Tokom popodnevnih sati, u delu programa pod imenom „Drvo i kamen“, svi zainteresovani će moći besplatno da učestvuju u muzičko-scenskoj radionici i da pogledaju izložbu inspirisanu slovenskom mitologijom.

Nastup u subotu biće ostvarenje višedecenijskog sna za Despot, a član ovog benda Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic, frontmen grupe Orthodox Celts, poziva sve da dođu na mesto za koje ga vezuju uspomene.

Provod i druženje

„Ponovo ćemo biti u Domu omladine Beograda, na mestu odakle je sama ideja Despota potekla i gde se otelotvorena ponosno vraća, u senci Hrasta. Za munje i gromove, kakve zaslužuje ova svirka, biće zadužena braća Branković (bend AlogiA), a ja ću se već nekako snaći“, kaže Aca Celtic.

Za Rune, čiji tekstovi su inspirisani evropskom mitologijom, ovo će biti prvi nastup, iako je to bend koji čine iskusni muzičari (članovi Mortal kombata i Rastko Rašić), koji zovu na „paklen provod na vatrenom krštenju u Amerikani“. Takođe, Wolf’s Hunger obećava „dobru svirku, provod i druženje“, a iz Eshatona pozivaju na okupljanje „na navečerje Svetog Dimitrija“ i poručuju: „Ko ima uši da čuje, neka čuje“.

Tokom popodnevnog dela programa, koji je besplatan za sve posetioce, od 15.00 u Malom klubu Doma omladine Beograda, biće održana interaktivna muzičko-scenska radionica posvećena tradicionalnim srpskim instrumentima – gajdama, diplama i guslama. Voditelji radionice biće guslar dr Radovan Furtula, major srpske vojske i Milan Vašalić, naš renomirani gajdaš. On poziva sve da se susretnu sa tradicijom i čuju priču o pet različitih vrsta gajdi, ali i da ih zasviraju:

„Za mnoge će to biti prvi neposredan susret sa magičnim zvukom gajdi i dipala. O raskoši gajdaškog nasleđa našeg i drugih balkansko-slovenskih naroda najbolje svedoči čarobni mozaik različitih vrsta gajdi, međusobno srodnih, a ipak izuzetnih i jedinstvenih ponaosob“.

Takođe, posetioci će na festivalu moći da vide unikatne radove kreativne radionice „Rod“, čiji umetnici inspiraciju pronalaze u slovenskoj mitologiji. Posebna atrakcija, po rečima Jelene Petrović, biće šah:

„Ekskluzivno za ovu priliku biće izložena šahovska garnitura sastavljena od skulptura bogova i bića iz naše mitologije, delo vajara Jovana Petronijevića. Ovaj jedinstven projekat je izazvao veliku pažnju javnosti“.

Cena ulaznice za večernji program, nastupe bendova, u pretprodaji je 600 RSD, a može se kupiti na prodajnim mestima Eventima, dok je cena karte na dan festivala 700 RSD. (danubeogradu.rs)