Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije Hoakina Berćesa: El Greko – oltari
El Greko - Sahrana grofa od Orgasa (foto: Hoakin Berćes)
El Greko - Sahrana grofa od Orgasa (foto: Hoakin Berćes)

Fotografije Hoakina Berćesa: El Greko – oltari

Institut Servantes predstavlja izložbu fotografija Hoakina Berćesa „El Greko – autor oltarskih kompozicija“ koja će biti otvorena od 10. novembra (19.00) do 15. januara.

Izložba će biti postavljena povodom obeležavanja 400 godina od smrti čuvenog španskog i svetskog umetnika Domenika Teotokopulija poznatijeg kao El Greka.

Fotograf Hoakin Berćes predstaviće beogradskoj publici slabo poznatu umetničku stranu El Grekove ličnosti. Naime, na izložbi će posetioci imati prilike da vide fotografije oltara koje je El Greko pravio za okvire svojih slika i drvene kipove.

Na svečanom otvaranju Berćes će predstaviti i objasniti postavku posetiocima, uz konsekutivan prevod. Ulaz na izložbu je slobodan.

Nepoznati El Greko

Osim što je bio vrsan slikar i vajar, El Greko je imao izuzetna znanja i smisao za arhitekturu tako je da u saradnji sa svojim sinom Horheom Manuelom radio na dizajnu, izradi i pozlati oltarskih kompozicija i drvenih kipova koji su bili okvir za njegove čuvene slike.

Posebnu je pažnju posvećivao dubini oltara i kakvu će oni senku praviti i na taj način isticati pojedine detalje na njegovim slikama. Ovakav celovit pristup umetnosti ga čini pretečom modernog umetnika. Kao i u slikarstvu i ovde je El Greko izgradio zadivljujući lični stil koji se ogleda u naklonosti ka ukrasima od glačanog zlata. Svoja znanja iz Italije obogaćuje sopstvenim inovacijama i odlikama španske arhitekture.

Autor izložbe kaže: „Ljudi često primećuju samo El Grekove slike, ne obraćajući pažnju na brižljivo dizajnirane okvire, oltare koji čine jednu umetničku celinu sa slikama“. Izložba je sastavljena od 19 fotografija u boji koje su napravljenje digitalnom kamerom. Izložba je već obišla Njujork, Meksiko, Rim, Napulj i Atinu.

***

Hoakin Berćes je fotograf i istoričar arhitekture, profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u Valensiji (1992-2010) i akademik na Univerzitetu San Karlos u Valensiji.

Njegova fotografska aktivnost je usko vezana za njegovo proučavanje istorije umetnosti. Dela su mu izlagana kako u Španiji tako i širom sveta (Njujork, Meksiko, Palermo, Lisabon…). Sarađivao je sa brojim međunarodnim časopisima (FMR, AV Proyecto, Arquitectura Viva, C-Architecture & Everything Else) i već deset godina se bavi ilustrovanjem naslovnih strana časopisa Annali di Architectura. (danubeogradu.rs)

El Greko - Santo Domingo
El Greko – Santo Domingo

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.