Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Greg Dekjur: Beograd je moj dom!
Greg Dekjur (foto: Sara Brkić)

Greg Dekjur: Beograd je moj dom!

Greg Dekjur je pre 12 godina prvi put doputovao u Beograd iz sunčanog Los Anđelesa.

Tada je završio master studije o istoriji filma i želeo je da nešto promeni u svom životu. Drugi put, posetio nas je dve godine kasnije, da bi 2007. došao – i ostao!

Beograd je njegov dom. U njemu radi i živi, sa suprugom koju je ovde upoznao i trogodišnjim sinom. Ne razmišlja o povratku u sunčanu Kaliforniju.

Danas je slobodni autor, predavač, prevodilac i pisac. Doktorirao je na Fakultetu dramskih umetnosti i napisao je knjigu „Jugoslovenski crni talas“ (Yugoslav Black Wave) koju je objavio Filmski centar Srbije. Urednik je žurnala „Necsus“.

Greg Dekjur (foto: Sara Brkić)

Zbog čega si 2003. došao u Beograd (prvi put)?
– Na nagovor profesora Miše Nedeljkovića došao sam na dve nedelje u Beograd i počeo da proučavam srpsku kinematografiju, naročito period jugoslovenskog „crnog talasa“. Godinama sam radio u Holivudu za „Nickelodeon Animation Studio“ kao i za MTV. U jednom trenutku sam osetio zasićenje. Završavao sam master studije. Rešio sam da napustim i posao i Los Anđeles i pitao sam se „šta je sledeće“? Profesor Nedeljković me je pozvao da dođem sa njim, u svojstvu njegovog asistenta na dve nedelje u Beograd. Nikada ranije nisam putovao van Amerike.

Kada si došao po treći put, koji se pokazao i kao definitivni, zaposlio si se na tadašnjoj TV Metropolis?
– Da, prvo sam bio voditelj, a posle sam počeo i da snimam dokumentarce za tu TV stanicu. Prvo sam vodio inostranu listu, Top 20, što mi je bilo skroz simpatično jer sam u SAD radio na MTV, koja je izvorište za projekte tog tipa. Posle sam snimao dokumentarce o bendovima Rare i Orthodox Celts, kao i serijal o hop-hop muzici. Time sam se bavio skoro dve godine. Paralelno sam bio na doktorskim studijama na FDU i svoje „crnotalasno“ istraživanje privodio kraju. Posle angažmana na Metropolisu počeo sam da radim kao „frilenser“, a tako i danas funkcionišem. Radim za različite organizacije, pišem članke, eseje, kataloge za knjige, prevodim (pisano) sa srpskog na engleski jezik jer malo je prevodilaca kojima je engleski maternji jezik. Sarađujem i sa filmskim festivalima. Uspeo sam da se ostvarim kao nezavisni „radnik u kulturi“. Izazov je da probaš da radiš ono što voliš.

Greg Dekjur (foto: Sara Brkić)

Ovde sanjamo taj američki san, a ti nam govoriš suprotno?!
– Mnogo je težak životu u El Eju. Okej je ako si sam i ako je karijera ono što ti je primarno. Za porodicu je to preskup i opasan grad. Da nisam želeo da ga napustim, to nikada ne bih ni učinio. Moj dom je Beograd. U šali često kažem da je moj sin „pola Srbin, pola Zemunac“. Ne mogu da kažem da uopšte ne volim Los Anđeles, jer su tamo moji koreni. Ali, u tamo bih morao da imam mnogo jake klijente da bih bio frilenser i od toga živeo. Tamo uglavnom žive došljaci, baš zato što u njega hrle ljudi sa svih strana sveta u želji za boljim životom. Moji su se tamo doselili iz Luizijane, posle Drugog svetskog rata. Odgajan sam da je sasvim normalno seliti se. Za Amerikanca je nenormalno da nema vozačku dozvolu, ali je sasvim normalno da nema pasoš. Nemaju Amerikanci toliko ni para ni hrabrosti da bi često putovali van SAD. Oni i odrastaju sa tom idejom da su oni „centar sveta“ i da nema potrebe da bilo kuda idu. Moji roditelji i sestra su već nekoliko puta bili ovde. Posećivali su me i drugari sa fakulteta.

A šta ako nam je i posle ovih tvojih ubeđivanja Holivud i dalje primamljiv?
– Svima onima koji maštaju o Njujorku, Los Anđelesu ili Majamiju savetovao bih i da pokušaju da žive tamo. Mislim da je u životu najvažnije pronaći svoj dom, svoj kutak na ovom svetu. Želja za promenom je dobar motiv da date sve od sebe i uradite nešto drugačije, bez obzira gde ste… Sledite svoje snove. Ako ste mladi i slobodni za vas nema prepreka. (danubeogradu.rs)

Greg Dekjur (foto: Sara Brkić)