Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Gzavije de Mestr u Kolarcu 26. i 27. novembra
Gzavije de Mestr

Gzavije de Mestr u Kolarcu 26. i 27. novembra

Najbolji harfista današnjice, Gzavije de Mestr, gostuje ovih dana u Beogradu, gde će održati dva koncerta, 26. i 27. novembra od 20.00 u Kolarcu, u okviru programa „Filharmonija“ i „Za avanturiste“.

Virtuoz na harfi sa Beogradskom filharmonijom (organizator koncerta) izvodi Glijerov koncert, a filharmoničare predvodi Fabris Bolon koji se ovog puta predstavlja i kao kompozitor. Repertoar je posvećen muzičkim avanturistima za koje je pripremljen neobičan izbor dela – od avantura starog kozaka Tarasa Buljbe do džezerske šetnje ulicama Pariza.

Atraktivni francuski muzičar (Xavier De Maistre) važi za inovativnog i hrabrog izvođača koji se ne libi da sa svojim instrumentom stane na crtu kompletnom Sinfonijskom orkestru. Na njegovom repertoaru pored savremenih kompozitora klasične muzike nalaze se i dela Hajdna, Mocarta, Rodriga, Debisija, Albinonija, Vivaldija, ali nekih od najpoznatijih slovenskih kompozitora – Smetane, Lista, Prokofjeva, Čajkovskog.

Posle završetka školovanja, Gzavije de Mestr je neko vreme bio član prestižne Bečke filharmonije, a od 2010. godine, svirao je sa svim najvažnijim orkestrima i dirigentima sadašnjice.

Beogradska publika će biti u prilici i da se druži sa francuskim umetnikom, jer je on izrazio želju da se u pauzi između nastupa, druži i potpisuje diskove zainteresovanim posetiocima koncerta.

Kao ekskluzivac Sony Music Classical, Gzavije de Mestr je objavio više muzičkih izdanja, koja ćete imati prilke i da pribavite u holu Kolarčeve zadužbine, tokom i posle nastupa ovog muzičara, 26. i 27. novembra. (danubeogradu.rs)