Naslovna » BG servis » Hotel „Jugoslavija“ u lancu „Kempinski“
Dve kule - blok 11 - Dunavska kapija

Hotel „Jugoslavija“ u lancu „Kempinski“

Hotel „Jugoslavija“, posle priključenja poznatom brendu „Kempinski“ i velike rekonstrukcije koja počinje 2016. godine, sasvim sigurno neće biti isti.

Nadležni obećavaju da će jedan od nekadašnjih simbola Beograda, projektovan luksuzno kako bi mogao da ponese ime Jugoslavija, zadržati svoja prepoznatljiva obeležja. Ipak, dve kule od po 33 sprata, tržni centar i veliki podzemni parking koji nastaju oko objekta, promeniće u potpunosti izgled ovog dela grada.

Rekonstrukcija, dakle, nije prava reč za sve što će se dešavati u prostoru oko hotela „Jugoslavija“ u naredne dve do tri godine, koliko je vremena potrebno da se projekat završi. Jedna od kula biće u funkciji hotela i u njoj će biti rezidencije i apartmani. U drugoj su planirani luksuzni stanovi, na oko 20 hiljada kvadratnih metara, koji će biti ponuđeni tržištu.

Spoljašnji izgled zgrade hotela „Jugoslavija“ ostaće kakav je danas, a ukupna površina kompleksa zauzeće 190 hiljada kvadratnih metara prostora.

Enterijer budućeg hotela „Kempinski“

Da bi hotel mogao da bude kategorisan sa pet zvezdica, potrebno je gotovo dva puta povećati kvadraturu smeštajnih jedinica, što će biti jedan od osnovnih zahvata na enterijeru. Pored 250 soba, hotel „Kempinski“ će gostima ponuditi smeštaj u 60 apartmana i 40 rezidencija.

Čuveni kristalni luster sa 40 hiljada „Svarovski“ kristala, po nekim zapisima najveći na svetu, ostaje na svom mestu, kao i poznati kazino pored hotela.

Lokacija će i dalje biti značajna preporuka – hotel „Jugoslavija“ nalazi se u jednom od najlepših delova Beograda, sa šetalištem pored reke, pogledom na Veliko ratno ostrvo i Kalemegdan, na samo nekoliko minuta vožnje od Zemuna, centra Beograda, aerodroma „Nikola Tesla“.

Podsetimo, gradnja hotela „Jugoslavija“ započeta je 1948. i 1949. godine, a zatim, posle pauze, nastavljena 1960. i završena 1968. godine, po projektu arhitekte Lavoslava Horvata. U najvećem i jednom od najekskluzivnijih hotela svoga doba u regionu u knjigu gostiju upisani su Ričard Nikson, Džimi Karter, kraljica Elizabeta II, Vili Brant, Tina Tarner, Nil Armstrong… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković