Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » I Solisti Veneti 6. decembra na Kolarcu
I Solisti Veneti
I Solisti Veneti

I Solisti Veneti 6. decembra na Kolarcu

Najpoznatiji italijanski kamerni orkestar I Solisti Veneti u nedelju 6. decembra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, održaće koncert pod nazivom “Melodija i virtuoznost”. Ljubitelji klasične barokne i instrumentalne muzike biće u prilici da čuju odabrana dela kompozitora koji su obeležili italijansku muzičku scenu od 18. veka do danas. Koncert počinje u 20 časova.

Na programu su kompozicije Antonija Vivaldija (Antonio Vivaldi 1678-1741), Đirolama Salijerija (Girolamo Salieri 1794-1838), Žan Batist Arbana (Jean Baptiste Arban 1825-1889), Rikarda Driga (Riccardo Drigo 1846-1930) i poznatih savremenih kompozitora Pina Donađa (Pino Donaggio), Nikole Piovanija (Nicola Piovani) i Enija Morikonea (Ennio Morricone).

Orkestrom diriguje maestro Klaudio Šimone (Claudio Scimone), osnivač, idejni vođa i kreativni direktor, kompozitor koji je uložio ogromnu energiju u popularizaciju i promovisanje vrednosti italijanske klasične muzike.

Ovo nije prvi put da ansambl I Solisti Veneti gostuje u Beogradu. Pre deset godine imali smo priliku da ih čujemo takođe na Kolarcu, a pre pet godina na velikom božićnom koncertu u Narodnom pozorištu.

I Solisti Veneti, 55 godina na sceni

U prošloj sezoni orkestar I Solisti Veneti iz Padove obeležio je 55 godina izvanredno uspešnog rada. Više od šest hiljada koncerata u 90 zemalja sveta, nastupi na najpoznatijim internacionalnim festivalima, više od 350 gramofonskih ploča, CD i DVD izdanja i angažman u promociji kulturnog nasleđa doneli su umetnicima veliku popularnost i visoka priznanja publike i kritike na nacionalnom nivou i u međunardnim okvirima.

Među brojnim nagradama širom Evrope i sveta svakako vredi izdvojiti “Gremi” u Los Anđelesu 1980. godine i “Una Vita per la Musica” Asocijacije “Artur Rubinštajn” 2008. godine, koja je u Italiji priznanje u rangu Nobelove nagrade za muziku. Evropski parlament im je dodelio zvanje “Međunarodni ambasadori kulture i muzike”.

I Solisti Veneti nastupali su sa velikanima muzičke scene – Plasidom Domingom, Hose Karerasom, Andreaom Bočelijem, Džun Anderson… ali su bili i prvi orkestar sa repertoarom klasične muzike koji je napravio turneju po italijanskim osnovnim i srednjim školama, univerzitetima i muzičkim školama. (danubeogradu.rs)