Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac – tvoj svet muzike
Kolarac - tvoj svet muzike

Kolarac – tvoj svet muzike

Novi ciklus koncerata počinje 9. novembra a zove se „Kolarac – tvoj svet muzike“.

Na pet koncerata tokom sezone publici će se premijerno predstaviti neke od značajnih svetskih solista i ansambala kao i zanimljiv kabaretski program.

„Ovaj ciklus biće novi muzički doživljaj, još jedna prilika da se dokaže zašto je važno slušati muziku na Kolarcu“, rekla je Jasna Dinitrijević, direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Ciklus „Kolarac – tvoj svet muzike“ spojiće dosadašnje aktivnosti ove institucije – Velikane muzičke scene, Pobednike, Zvezde u usponu, Iz naše produkcije… Koncept je sličan pomenutim popularnim programima, pa će publika moći da prisustvuje novim vrhunskim koncertima.

Pored novog ciklusa, delatnost Centra za muziku i dalje se ogleda kroz brojne programe u Velikoj dvorani – svake nedelje u 11 časova i u Muzičkoj galeriji – svake srede u 6, ali i kroz programe u večernjim terminima koje realizujemo samostalno ili u saradnji sa drugim partnerima.

Prvi koncert iz još jednog novog ciklusa biće održan 30. novembra. U pitanju je Urednik-umetnik u gostima. Naime, pijanista Dejan Sinadinović osmisliće program po svojoj želji. On će u prvom delu koncerta izvesti solistički program, dok je za drugi deo pozvao svoje kolege i prijatelje iz Beograda, ali i iz inostranstva, koji će se okupiti oko Šostakovičevog klavirskog kvinteta. U isto vreme, u Muzičkoj galeriji biće postavljena izložba slika, jer se Sinadinović aktivno bavi i slikarstvom.

Kolarac - tvoj svet muzike: Nikolaj Demidenko
Nikolaj Demidenko

Nikolaj Demidenko

Prvi koncert u okviru novog ciklusa održaće pijanista Nikolaj Demidenko.

Strastveni virtuoz kome je izrazita muzikalnost i poseban izraz donela svetsko priznanje nastupiće na Velikoj sceni Kolarca. Njegov repertoar obuhvata širok spektar muzičke literature koji uključuje dela Baha, Klementija, Mendelsona, Mocarta, Musorgskog, Rahmanjinova, Skarlatija, Šostakoviča.

Demidenko nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima uključujući St Peterburg filharmonija i Juri Temirkanov, Accademia Nazionale de Santa Cecilia i Šarl Ditua, Philharmonia Orchestra i Tugan Sohijev i mnogi drugi. Diskografija Demidenka obuhvata veliki broj izdanja, uključujući nagrađivani kompakt disk sa delima Šopena, Medtnera i Skarlatija. (danubeogradu.rs)

Kolarac – tvoj svet muzike: program

Ponedeljak, 9. novembar
Nikolaj Demidenko – klavir
program: Brams: Kapris op 76 br 2, Varijacije na Šumanovu temu op.9, Sonata br 2; Prokofjev: Visions Fugitives, Sonata br 2

Ponedeljak, 21. decembar
Kvartet PagaGnini: Predivan komad muzičke satire – The Herald

Četvrtak, 4. februar
Operski gala koncert – Dan velike dvorane
Dušica Bijelić – sopran, Milijana Nikolić – mecosporan, Rozario la Spina – tenor, Nikola Mijailović – bariton, Đorđe Nešić – klavir

Ponedeljak, 7. mart
Jasminka Stančul – klavir
program: L.V. Betoven: Sonata op 31 Es dur; B. Papandopulo: Iz 8 studija, Scherzo Fantastico; A. Hačaturijan: Tokata; L.V. Betoven: Sonata op 53 Waldstein

Sreda, 20. april
Kamerni orkestar Franc List
solista i umetničko vođstvo: Ning Feng – violina
program: V.A. Mocart: Koncert za violinu K 219, br 5; P. Sarasate: Ciganska pesma op 20; S. Barber: Adađo za gudače; B. Bartok: Divertimento za gudački orkestar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.