Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert hora „Beogradski madrigalisti“ u SKC-u
Hor "Beogradski madrigalisti"
Hor "Beogradski madrigalisti"

Koncert hora „Beogradski madrigalisti“ u SKC-u

“Jubileji velikana srpske muzičke scene“ – naziv je programa koji će hor „Beogradski madrigalisti“ izvesti u nedelju 29. novembra, u 20 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Svojim nastupom „Beogradski madrigalisti“ će publiku podsetiti na dela pet istaknutih srpskih kompozitora čiji se jubileji obeležavaju u 2015. godini.

Program “Jubileji velikana srpske muzičke scene“

Kompozicijama „Tropar Svete Pedesetnice“, „Dostojno jest“, „Voskresenije Tvoje“, „Skaži mi, Gospodi“ i „Kako ne divimsja“ (Dogmatik, glas 3.) biće simbolično obeležena 150. godišnjica smrti Kornelija Stankovića (1831-1865).

„Beogradski madrigalisti“ podsetiće na delo Isidora Bajića (1878-1915) kompozicijama „Moj dilbere“ i „Sitna kiša“ u godini u kojoj se navršava stota godišnjica njegove smrti.

Kompozitor Tihomir Ostojić (1865-1921) autor je dela „Oko serdca mojego“ koje će biti izvedeno povodom 150. godišnjice njegovog rođenja.

U ovoj godini navršilo se i 125 godina od rođenja Koste Manojlovića (1890-1949). Njegovu kompoziciju „Moja draga“ izvešće Maja Janušić, sopran, uz klavirsku pratnju Katarine Feodorović.

Maja Janušić, sopran, i Katarina Feodorović, klavir, zajedno će izvesti i delo „Elegija“ Stevana Hristića (1885-1958). U čast jubileja, 130 godina od rođenja, publika će moći da čuje i njegova dela „Svjati Bože“ (iz „Opela“), „Njest svjat“ (iz „Opela“) i „Jesen“.

Horom ”Beogradski madrigalisti” dirigovaće Mr Aleksandar Brujić, dirigent hora od 2008. godine, a asistent dirigenta je Jovana Stojić.

O horu „Beogradski madrigalisti”

Hor „Beogradski madrigalisti” osnovan je 1951. godine. Osnivač i dirigent, Milan Bajšanski, formirao je horski ansambl koji je negovao novu vrstu muzike – madrigale, motete, renesansnu i baroknu muziku engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja. Na repertoaru hora su dela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, od domaćih, ali i dela Bortnjanskog, Arhangelskog, Orlanda di Lasa, Palestrine, Mocarta, Gunoa i mnogih drugih stranih kompozitora.

“Beogradski madrigalisti” su hor koji je prvi koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca 1966. godine i jedini srpski hor koji je imao čast da, 1970. godine, održi koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI.

Među osvojenim priznanjima se posebno ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu. Hor je u poslednje vreme učestvovao na festivalima i takmičenjima u Veneciji “Venezia in Musica“, Rimu „Musica sacra a Roma“, Velsu “Llangollen International Musical Eisteddfod“, u  Bugarskoj na Internacionalnom festivalu Sv. Atanas Veliki…

Za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike, Srpska pravoslavna crkva je 1991. godine odlikovala hor „Beogradski madrigalisti” Ordenom svetog Save.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.