Naslovna » Izlasci » Festivali » Merlinka 2015 – za svakoga!
Merlinka 2015

Merlinka 2015 – za svakoga!

Od 10. do 14. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se sedmi Međunarodni festival LGBT filma Merlinka sa sloganom „Merlinka je za svakoga“.

Festival otvara film „Ajzenštajn u Gvanahuatu“ (Eisenstein in Guanajuato) legendarnog reditelja Pitera Grinaveja (Peter Greenaway). Ovo je film o ruskom reditelju Sergeju Ajzenštajnu koga Holivud odbacuje posle priznanja koje je dobio za revolucionarni film „Oklopnjača Potempkin“.

On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji finansiraju američki pro-komunistički simpatizeri. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Ajzenštajnov život i filmsku karijeru.

Za svečano otvaranje pripremljen je kabare program na kome će učestvovati Sajsi MC, gudački kvartet White Witches, a program vodi Kvirela de Bil.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima su i američki film „Baka“ (Grandma) sa Lili Tomlin i Lavern Koks u glavnim ulogama, francuski „Letnje noći“ (Les Nuits d’été) koji je osvojio Kvir lava u Veneciji, švedski „Dajk hard“ (Dyke Hard), španski „Tajno“ (A escondidas), indijski „Margarita sa slamkom“ (Margarita with a straw), danski dokumentarac „Fasbinder – bezuslovna ljubav“ (Fassbinder – To Love Without Demands), američki dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ (Limited partnership)…

Merlinka je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine trans aktivistkinja Helena Vuković, filmski kritičar, novinar i pisac Đorđe Bajić i reditelj Stevan Filipović. Nagrada će biti dodeljena na svečanom zatvaranju festivala, 14. decembra, kada nastupa zagrebačka drag queen grupa House of Flamingo.

Više o festivalu Merlinka pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Merlinka – program

Utorak, 1. decembar
19.00… Kratki filmovi: S ljubavlju i PozHIVtivan
20.00… Dokumentarac: Živi

Četvrtak, 10. decembar
19.00… Diskusija: LGBTIQ aktivizam u Holandiji + izložba „LGBT twitter“
21.00… Svečano otvaranje: Ajzenštajn u Gvanahuatu – igrani film

Petak, 11. decembar
17.00… Dokumentarac: Fasbinder – bezuslovna ljubav
19.00… Igrani film: Margarita sa slamkom
21.00… Igrani film: Letnje noći

Subota, 12. decembar
17.00… Dokumentarac: Limitirano partnerstvo
19.00… Igrani film: Leto
21.00… Igrani film: Baka

Nedelja, 13. decembar
13.00-24.00… Maraton kratkog filma

Ponedeljak, 14. decembar
17.00… Igrani film: Pored mene
19.00… Igrani film: Tajno
21.00… Igrani film: Dajk hard – igrani film

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.