Naslovna » Izlasci » Izložbe » MPU: Arhitektura Beograda 1919-2015
Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919-2015

MPU: Arhitektura Beograda 1919-2015

Od 6. novembra do 31. januara u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena izložba „Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919-2015“, a na otvaranju će biti obeležen i dan MPU.

Izložba „Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919-2015“ posvećena je arhitekturi Beograda i može se doživeti i kao svojevrsno ispisivanje „biografije Beograda“, odnosno mapiranje i označavanje njegove arhitekture i arhitektonske kulture.

U prvom, izoštrenom fokusu, Beograd, iako staro naselje, na osnovu vidljivog građevinskog fonda doživljavamo kao mlad grad i razumemo da je najveći deo strukture grada stvoren u poslednjih 150 godina. Zapaža se slojevitost arhitektonskih nanosa različitih oblikovnih jezika, i pre svega, činjenica da se grad sagledava kroz modernu arhitekturu u svim njenim hronološkim i značenjskim modalitetima.

Koncept izložbe zasnovan je na komparativnom istraživanju i kritičkom preispitivanju neprekidnog procesa promene arhitektonskog ambijenta Beograda u posmatranom periodu u odnosu na cikluse evropeizacije i modernizacije. Preispituje se kvalitet i mogućnosti te stalne reprodukcije u kontekstu odnosa Premoderno – Moderno – Postmoderno (Transmoderno) i kako se u arhitekturi odražavaju opšte, regionalne i lokalne kulturne prilike i uslovi i koliko smo u stanju da ih transformišemo, menjamo arhitekturom?

Autentični crteži, originalne makete…

Postavka izložbe na koncentrisan način interpretira koncepciju izložbe kako u kontekstu osnovne teme tako i u hronološkom toku slojevitom po pojedinačnim temama – kuće, projekti, arhitekti, dokumenta (izložbe, teoretičari i artefakta). Dominira ubedljiva jednostavnost u prezentaciji materijala koja je grafički i vizuelno čitljiva. Poenta je na dokumentarnosti koja se prezentira multimedijalnim sredstvima na izložbenoj postavci.

Izloženo je više od 120 objekata na panelima i još toliko u elektronskoj formi. Ekskluzivan doprinos vizuelnom i estetskom aspektu izložbe, njene prezentacije, čini deset printova autentičnih crteža u originalnim dimenzijama, kao i originalne makete tri antologijska primera međuratne moderne arhitekture (zahvaljujući saradnji sa Muzejom nauke i tehnike u Beogradu i arhitekti M. Musiću).

Poseban segment izložbe dokumentuje događaje, pojave i ljude koji su direktno i indirektno uticali i bili povezani sa arhitekturom u ovom velikom vremenskom razdoblju i oni su prikazani u video formi.

Kao dodatni atraktivan detalj, na zidu je instaliran plan Beograda na kome su naznačene lokacije svih objekata.

Poseban deo izložbe posvećen je namenski snimljenim intervjuima s arhitektima, koji neposrednošću komunikacije osvetljavaju njihove ličnosti. U interaktivnoj prezentaciji dvadeset i osam arhitekata različitih generacija odgovara na pitanje – šta je arhitektura?

„Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919-2015“ je izložba koja predstavlja svojevrsnu potragu za identitetom beogradske arhitekture i njegovim razumevanjem. Namera autorke Ljiljane Miletić Abramović bila je da pruži sintetični pogled na beogradsku, a time i na srpsku arhitekturu nastalu u periodu 1919-2015. Izložba je takođe i svojevrstan poziv na dijalog, podsticaj za boljom komunikacijom između arhitekata, kritičara i teoretičara arhitekture, kao i svih drugih zainteresovanih za arhitekturu.

Postavku će otvoriti arhitekta Slobodan Danko Selinkić (6. novembar, 19.00), a za vizuelni identitet izložbe zadužen je Borut Vild.

Muzej primenjene umetnosti nalazi se u Vuka Karadžića 18. Radno vreme je od 11.00 do 19.00 od utorka do subote, a nedeljom i ponedeljkom muzej je zatvoren za posetioce. Cena ulaznice je 200 RSD, dok je za grupnu posetu (sedam i više posetilaca) cena po osobi 100 RSD. Svake poslednje subote u mesecu ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.