Naslovna » Izlasci » Pozorište » Noć pozorišta 2015 od 20. do 22. novembra
Noć pozorišta 2015

Noć pozorišta 2015 od 20. do 22. novembra

Od 20. do 22. novembra, biće organizovana peta Noć pozorišta u desetak gradova i opština Srbije.

U okviru međunarodne mreže European Theatre Night, Novi Sad, Beograd, Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Vranje, Kragujevac, Knjaževac, Ćićevac, Zemun-Batajnica, Barajevo i Rekovac promovisaće pozorišno stvaralaštvo.

U 25 ustanova kulture, navedenih gradova, učesnica manifestacije (pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke i dr.) biće održano više od 30 predstava i 20 propratnih sadržaja (performansi, muzički događaji, muzejske postavke, radionice, izložbe, i sl.) koji su besplatni ili sa popustom do 50% u pojedinim institucijama.

Ove godine Noć pozorišta je posvećena deci i mladima, pa su i predstave posvećene edukaciji, lepom ponašanju ali i vršnjačkom nasilju. Publika će videti dve premijere i nekoliko novijih predstava i po prvi put će uživati u ambijentalnom teatru – internet kabareu, u opuštenoj atmosferi uz smeh i muziku, kafu ili sok.

Revitalizacija ustanova kulture

Specijalan program priprema Tangram Centar uz pomoć i podršku KC Čukarica, Latino bara, Studija BIS, Teatra 011 i KPGT-a, a uz podršku Gradske opštine Čukarica.

Lutkarsko pozorište Niš je sa svojim partnerima pripremilo predstavu koja će se prvi put odigrati na temu vršnjačkog nasilja sa temom „Dete, nemoj da se predaš“, istoimenog realizovanog projekta.

Od ostalog programa izdvaja se program Narodnog pozorišta Zrenjanin a dve lokacije, u Pozorišnom muzeju Srbije kroz izložbu i u samom pozorištu koja je ove godine za svoje sugrađane otvorila vrata za dve predstave.

Ustanove kulture i organizacije za Novosađane kao i svake pripremaju bogat program za najmlađe sugrađane. Ovog puta na pet lokacija u gradu, a ekskluziva je svakako interaktivna radionica i performans „Lavirint“ koji će se realizovati u SPENS-u u organicaciji Novog kulturnog naselja i timu od 20 glumaca.

U ovoj godini Fondacija Noć pozorišta pokrenula je projekat „Revitalizacija ustanova kulture“. Ustanove su pored lošeg finansijskog stanja namenjenih programu i u sve težim tehničkim uslovima za održavanje programa.

„Apelujemo na sve ljude dobre volje da se uključe u našu akciju i da se obrate našoj fondaciji za više informacija u vezi sa obnovom ustanova, a donosioce odluka od resornog ministarstva do lokalnih samouprava, da odvoje veća sredstva za kulturu i finansijski podrže programe ove namene“, piše u saopštenju fondacije povodom manifestacije Noć pozorišta. (danubeogradu.rs)

Noć pozorišta u Beogradu

Petak, 20. novembar
16.30… Romeo i Julija – Studio Bis u KC Čukarica
18.00… Razdeljak, internet kabare – Latino bar
20.00… Policajci – Pab Sklonište u teatru u Batajnici
20.00… Fajront – Teatar 011 u KC Čukarica
Cena ulaznice: 250 RSD

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.