Naslovna » Izlasci » Festivali » Otvorena Slobodna zona 2015
Slobodna zona 2015
Foto: Mina Dimitrovski

Otvorena Slobodna zona 2015

Festival Slobodna zona je i ove godine otvorio muzički dokumentarac u Sava centru u Beogradu, bioskopu Arena u Novom Sadu i bioskopu Vilin grad u Nišu.

Ostvarenje reditelja Asifa Kapadije goviri o životu i tragediji harizmatične pevačice, Ejmi Vajnhaus. Prerana smrt soul dive potresla je čitav svet. Beograd, kao poslednje koncertno odredište Ejmi Vajnhaus, dao je ovoj premijeri gotovo kultni status. Film „Ejmi“ pruža ekskluzivni uvid u nikada do sad viđene kućne snimke i rasvetljuje veličanstveni uspon i tragični pad pevačice.

Direktor festivala Slobodna zona, Rajko Petrović, otvorio je festival izjavivši da je cilj manifestacije da pomogne publici u Srbiji da sagleda probleme i stanje ljudskih prava u zemlji, regionu i svetu i preispita svoje stavove o širokom spektru društvenih problema u Srbiji i šire.

Posle toga je selektorka festivala, Branka Pavlović, rekla nekoliko reči o filmu i pozvala publiku da uživaju u festivalu narednih pet dana.

Gošću selektorku Olju Bećković, novinarku i glumicu, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom posle čega je ona izjavila:
– Omogućeno mi je da prvi put u životu sa ove bine slobodno i otvoreno kažem sve što imam. Reći ću vam večeras nešto što se niko do pre trideset sekundi nije usudio da kaže sa ovog mesta: jedanaesti festival Slobodna zona je otvoren.

Slobodna zona 2015
Foto: Iva Pešić

Noćni razgovori…

Najavljen je i prateći program, Noćni razgovori, koji će se održavati svake večeri od 23.00 u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda i predstavljaće diskusije o prikazanim filmovima.

U subotu, posle filma „Glumica“ Roberta Grina, Noćne razgovore će voditi Olja Bećković zajedno sa glumicama Jelenom Đokić, Darom Džokić, Brankom Šelić i Milicom Mihajlović. Teme razgovora će biti pitanje da li je biti glumica samo profesija, šta je glumica bez uloge i na koje „uloge“ i uloge se ne pristaje?

I ove godine selektorka Biljana Tutorov nam predstavlja prateći program Cross-Media koji je sačinjen od interaktivnih dela najnovije svetske produkcije. Ovi interaktivni dokumentarci proširuju i razbijaju tradicionalne narative omogućivši nam da eksperimentišemo sa temama i učestvujemo u stvaranju novih narativa. Svi radovi su dostupni online na sajtu festival, kao i u Domu omladine.

Zahvaljujući vernoj publici koja nam je ukazala svoje poverenje tokom godina, karte za dokumentarni film Džafara Panahija, iranskog disidenta-reditelja, „Taksi“, rasprodate su u pretprodaji za projekciju u Dvorani Kulturnog centra i Domu omladine. Takođe su rasprodate karte u Dvorani Kulturnog centra za projekciju filma „Mustang“ u sklopu programa ženska linija. (danubeogradu.rs)

Slobodna zona 2015

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.