Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Peta Smotra stvaralaštva srpskih kompozitora
Smotra stvaralastva srpskih kompozitora

Peta Smotra stvaralaštva srpskih kompozitora

Kulturni centar Beograda u ponedeljak, 30. novembra od 18.00, upriličiće koncert u galeriji Artget kojim će se svečano zatvoriti ovogodišnja, peta Smotra stvaralaštva srpskih kompozitora.

Manifestaciju organizuje Muzička škola „Petar Stojanović“ iz Uba, a pod pokroviteljstvom Opštine Ub.

Cilj ovog muzičkog dešavanja je promovisanje i popularizacija muzičkog opusa srpskih kompozitora, kao i stimulisanje savremenih kompozitora da kreiraju nova muzička dela.

U galeriji Artget Kulturnog centra Beograda predstaviće se najuspešniji muzičari – učesnici ovogodišnje Smotre stvaralaštva srpskih kompozitora.

Smotra se otvara u subotu, 28. novembra, u ubskoj muzičkoj školi, kada će se publici i stručnom žiriju predstaviti brojni učenici muzičkih škola i studenti muzičkih akademija iz Srbije, kao i renomirani profesori sa višegodišnjim koncertantnim iskustvom. Tokom trajanja Smotre biće prezentovana vokalna i instrumentalna dela Petra Konjovića, Marka Tajčevića, Vasilija Mokranjca, Konstantina Babića i drugih poznatih ali i manje poznatih, savremenih srpskih kompozitora umetničke muzike.Za dž

Kuriozitet ovogodišnje Smotre je tribina posvećena nacionalnom stilu u srpskoj muzici XX veka i muzičkom opusu kompozitora Dragoja Đenadera, o čemu će predavati profesori niške i beogradske Muzičke akademije – dr Nebojša Todorović i dr Sonja Marinković.

Ovogodišnjom Smotrom Muzička škola „Petar Stojanović“, koja uskoro proslavlja 40 godina rada, dokazuje da pionirski projekat pokrenut pre pet godina, predanim radom može da zaživi, te je od samog početka ovaj muzički projekat dobio podršku brojnih kulturnih institucija, a ubska muzička škola nastavlja da širi pozitivan duh umetničke muzike kako u unutrašnjosti Srbije tako i u Beogradu. (danubeogradu.rs)