Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera u Madlenianumu: Lolita
Lolita - Madlenianum

Premijera u Madlenianumu: Lolita

U subotu, 14. novembra od 20.00, biće premijerno odigrana predstava „Lolita“ u Operi i teatru Madlenianum.

U režiji Jovane Tomić uloge tumače Bojan Žirović, Ana Mandić, Peđa Marjanović, Irma Milović. Dramaturg je Dimitrijev Kokanov, a koreograf Maja Kalafatić.

Prva repriza je u nedelju, 15. novembra od 20.00.

Magija koja iza reči Lolita stoji, a koja podrazumeva mešavinu čednosti i erotičnosti, ne jenjava još od nastanka romana „Lolita“ Vladimira Nabokova, objavljenog 1955. godine. Roman tog velikog rusko-američkog pisca smatra se jednom od najkontreverznijih knjiga dvadesetog veka.

Roman je uz česta puritanska mišljenja osporavan, ali vrhunski književni kritičari, uprkos kontraverznosti teme, nikad nisu osporili visoko literarno dostignuće Nabokovljeve „Lolite“.

Intrigantna ljubavna priča

U celom svetu su kroz film, kroz dramu i kroz balet postojale brojne izvedbe ove priče o tridesetosmogodišnjem profesoru književnosti Hambertu Hambertu koji se zaljubljuje u dvanaestogodišnju Dolores Hejz čiji je nadimak Lolita (nimfica). Lolita je ćerka Hambertove stanodavke kod koje iznajmljuje sobu.

On svoju zaljubljenost u nju racionalno definiše kao buđenje uspomene na svoju prvu ljubav iz dečačkih dana, Anabel, koja je umrla od tifusa. Kad stanodavka Šarlota pogine, s obzirom da ju je Hambert oženio, on preuzima starateljstvo nad Lolitom sa kojom kreće na svojevrstan road trip po Americi.

Talentovana ekipa mladih pozorišnih umetnika priprema za Malu scenu „Madlenianuma“ svoje gledanje na ovu ljubavnu priču koja još više dobija na inrigantnosti u sadašnjem trenutku u kojem se pitanja ljudskih prava iznova ispituju.

Rediteljka predstave Jovana Tomić u ovim novim vremenima gde se i granice ulaska u pubertet menjaju, kao i načini komunikacije među
generacijama, nalazi nove pristupe i nova tumačenja kontraverzne ljubavne priče.

Projekat „Lolita“ izabran je na Konkursu „Madlenianuma“ koji je bio namenjen mladim pozorišnim stvaraocima, a podržalo ga je i Ministarstvo kulture Republike Srbije kao jednu od značajnih predstava mladih autora u 2015. godini. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.