Naslovna » Izlasci » Razgovori o politici uzora u Srbiji
Ko su uzori u Srbiji?
Ko su uzori u Srbiji?

Razgovori o politici uzora u Srbiji

Ko su uzori mladima, kakve im vrednosti nudi društvo i kako im se može pomoći da naprave pravilan izbor, ključna su pitanja na koja će, u seriji razgovora u galeriji Artget, odgovore pokušati da pruži tridesetak javnih ličnosti, uz učešće prisutne i onlajn publike.

Naslov „Dobri da gori ne možemo biti“ deluje dovoljno provokativno, a temama navedenim u programu organizatora, Kulturnog centra Beograda i Izdavačke kuće Clio, nisu potrebna dodatna objašnjenja.

Utorak, 1. decembar – Starlete: (ne)poželjni društveni uzori

Sreda, 2. decembar – Plagijat: rasprodaja dostojanstva i otimanje statusa

Četvrtak, 3. decembar – Uzbudljivi gradovi: proizvodnja mitova i kreativne energije

Petak, 4. decembar – Diplomatija kulture: mi u inostranstvu, inostranstvo u nama

Subota, 5. decembar – Elite danas: ko diktira društvena pravila

Svi razgovori počinju u 19:30 časova, a zainteresovani se mogu uključiti i na društvenim mrežama koristeći tag #PolitikaUzora.

O politici uzora govore:

Goran Marković, Jovo Bakić, Ivana Stefanović, Dragoljub Mićunović, Milomir Marić, Gordana Suša, Zoran Hamović, Maja Vukadinović, Jovana Gligorijević, Nebojša Bradić, Sreten Vujović, Maja Lalić, Petar Peca Popović, Jasna Dimitrijević, Vladimir Novaković, Vera Pavlović Lončarski, Anja Suša, Vida Ognjenović, Milena Dragićević Šešić, Biljana Srbljanović, Aleksandar Mandić, Mila Turajlić, Vigor Majić, Dragoljub Petrović, Slobodan Bubnjević, Olivera Stošić Rakić…

Razgovori prvi korak

Organizatori i učesnici smatraju da je u protekle tri decenije došlo do velikih društvenih lomova, koji su posebno uticali na mlade ljude. Mnogo više nego njihovi roditelji, mladi su u vrednosnoj konfuziji, jer se stavovi oblikovani u porodici, školi, na univerzitetu, u komunikaciji sa sabesednicima koji žive izvan Srbije, bitno razlikuju u sudaru sa dominantnim vrednostima koje proizvode štampani i elektronski mediji.

Prisutna je moralna kriza i društvene anomalije koje su rezultat isticanja negativnih uzora, nezasluženog bogatstva, slave i brzog uspeha. U isto vreme se primećuje da obrazovanje, pristojnost ili iskrenost ne vode društvenom uspehu i mogu čak biti i prepreka. Sve navedeno zahteva ozbiljnu akciju.

Posle razgovora u Beogradu predviđen je nihov nastavak u gradovima Srbije, kako bi se uključili i najistaknutiji predstavnici lokalnih zajednica i otvorile prilike za sprovođenje predloga u delo na najširem nivou.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.