Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Ulice za bicikliste: Kritična masa
Ulice za bicikliste: Kritična masa

Ulice za bicikliste: Kritična masa

Udruženje građana Ulice za bicikliste organizuje događaj koji se zove „Kritična masa“.

Svake poslednje subote u mesecu, ulice Beograda preplave biciklisti, entuzijasti sa željom da skrenu pažnju javnosti na osnovne probleme običnog bicikliste u velikom gradu.

Nastala u Švedskoj, „Kritična masa“ okuplja ljude pod istom u idejom u više od 300 gradova širom sveta. Vremenski uslovi i ostali spoljni uticaji ne remete članove ovog udruženje i simpatizere da se okupe u što većem broju.

Beogradaska „Kritična masa“ nastala je 15. decembra 2012. Od tada Ulice za bicikliste konstantno beleže sve veći broj članova, ali i ljudi koji se pridružuju vožnji.

Beograđani sarađuju sa šabačkom organizacijom „Vozi ulice“ gde zajedničkim snagama promovišu zdrav način života i ukazuju na dobrobit same vožnje.

Beograd za ljude a ne za automobile

Uz poruku da žele razvoj Beograda za ljude a ne za automobile njihova želja je prevashodno orijentisana na rasterećenje centra grada od bučnih automobila i unapređenje postojećeg javnog prevoza kao i uvođenje javnih bicikala.

Udruženje je organizovalo niz protesta protiv, kako kažu, nelegalne gradnje na obali Save, zatim protiv prolaska automobila na Savskom nasipu… Biciklisti su ukazali gradskim vlastima na mnoge probleme među kojima je potpuno nebezdedna vožnja biciklima preko Pančevačkog mosta, ali i na čudnu biciklističku stazu koja se posle Pupinovog mosta, na pola puta do Zrenjaninskog puta, jednostavno – završava…

Biciklisti se u okviru ekološke akcije „Kritična masa“ okupljaju na Trgu Republike pa voze po gradu do odredišta u zavisnosti od problema na koji žele da ukažu javnosti.

„Kritična masa“ je dobro organizovana pa mogu da učestvuju i oni koji bicikle nemaju – organizacija iBikeBelgrade obezbeđuje dvotočkaše. Da učestvuju u akciji pozvani su svi koji imaju alternativna nemotorizovana prevozna sredstva. (danubeogradu.rs; D. R.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.