Naslovna » BG svaštara » Nauka » Univerzitet u Beogradu
Univerzitet u Beogradu

Univerzitet u Beogradu

Univerzitet u Beogradu je najstariji i najveći univerzitet u Srbiji, ustanova obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti od najvišeg nacionalnog značaja, u vlasništvu države Srbije.

Istorija Univerziteta u Beogradu počinje 13. septembra 1808. godine, nastavom na Velikoj školi koju je osnovao Dositej Obradović. U znak sećanja na ovaj događaj 13. septembar se obeležava kao Dan univerziteta.

Sticajem istorijskih prilika Velika škola je radila samo pet godina, a nova ustanova visokog obrazovanja – Licej, osnovana je 1838. godine u Kragujevcu, glavnom gradu Kneževine Srbije.

Licej je ponovo dobio naziv Velika škola 1863. godine, kada je i preseljen na današnje mesto na Studentskom trgu, u tek završenu palatu, monumentalno Kapetan Mišino zdanje, koje je veliki dobrotvor Miša Anastasijević poklonio svom narodu za obrazovne svrhe.

Naziv Univerzitet u Beogradu i Zakon o Univerzitetu, kojim mu se garantuje autonomija, potiču iz 1905. godine.

Univerzitet u Beogradu

Više od tri stotine programa

U sastavu Univerziteta u Beogradu nalazi se 31 fakultet, 11 naučnih instituta, osam centara za različite oblike zajedničkih aktivnosti na nivou univerziteta i Univerzitetska biblioteka. Fakulteti pokrivaju obrazovanje u oblasti društveno-humanističkih nauka, prirodno-matematičkih nauka, tehničko-tehnoloških nauka i medicinskih nauka.

Zadužbinarstvo je održano kao tradicija do današnjih dana, pa je aktivno oko dvadeset zadužbina, fondova i fondacija, uz pomoć čijih sredstava se pomažu, nagrađuju i podstiču talentovani studenti ili rad pojedinih odeljenja i grupa na fakultetima.

Na Univerzitetu u Beogradu, više od tri stotine akreditovanih programa pohađa 77 hiljada studenata, od čega su dve hiljade strani studenti. U nastavnim aktivnostima angažovano je oko šest i po hiljada predavača.

Više od 418 hiljada studenata od osnivanja do danas završilo je različite stepene studija i dobilo diplome. Među njima je 14670 kandidata steklo naziv doktora nauka.

Beogradski univerzitet prvi put se 2012. godine nalazi na Šangajskoj listi 500 najboljih univrziteta sveta, a od 2013. godine je među prvih 400 univerziteta. (danubeogradu.rs; fotografije: bg.ac.rs)